ПОЧЕО 31. ЖИЧКИ ДУХОВНИ САБОР

Традиционалном церемонијом свечаног отварања синоћ је у галерији Народног музеја у Краљеву почео 31. Жички духовни сабор „Преображење 2022“ у оквиру којег ће у петак, 19. августа, на сам дан Преображења Господњег, под сводовима средњовековног манастира Жиче песнику Радету Танасијевићу бити уручено највише саборско признање – “Жичка хрисовуља”.

Најстарију и најзначајнију преображењску манифестацију у Србији, у присуству бројних посетилаца и званица, међу којима су били и свештеници жичке епархије и челници локалне самоуправе, званично је отворио др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, док се, по традицији, пригодном беседом присутнима обратио и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом отворена је изложба икона грчких мајстора од 15. до 19. века „Под златним и плавим небом“ Народног музеја Србије, док је у музичком програму учествовао Иван Трајковић, појац епископа жичког Јустина.

До завршне свечаности и уручења Жичке хрисовуље, у Народном музеју биће одржан дводневни научни симпозијум „Публицистика у развоју друштва и државе“, док ће се овогодишњи лауреат публици представити вечерас у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“.