ОСКРНАВЉЕЊЕ ФРЕСАКЕ НА УЛАЗУ У МАНАСТИР ЖИЧУ

Поводом све више фотографија на друштвеним мрежама на којима се виде оскрнављене фреске на улазној капији средњовековног манастара Жиче надомак Краљева, реаговало је Министарство културе и информисања оштро осуђујући овај вандалски чин.

фото: инфоКВпрес

На фрескама насталим у периоду обнове манастира за време владике Николаја Велимировића, које се налазе на главној капији улазa у порту, и данас се могу видети урезани потписи посетилаца којим је оскрнављен овај споменик културе од изузетног значаја.

фото: инфоКВпрес

– Ти урезани потписи нису настали јуче, ту су дуже од 30, па чак и 40 година. То не умањује чин вандализма, без обзира када је почињен, као и непоштовања према очувању наслеђа од огромног цивилизацијског и културног значаја – каже Катарина Грујовић Брковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Њене речи потврђују и у овој српској светињи, наводећи да су урезани потписи на фрескама настали још у време комунизма, као и да нису приметили било какав облик вандализма или скрнављења новијег датума.

фото: инфоКВпрес

– Ово, на жалост, није усамљени случај, јер нешто слично може се видети и на улазу у Ђурђеве ступове или Сопоћане. За скрнављење споменика одговара се кривично, али је проблем што починиоца треба ухватити на делу – додаје директорка краљевачког Завода за заштиту споменика културе.

фото: инфоКВпрес

У свом саопштењу, Министарство културе и информисања напомиње да смо се вековима суочавали са најтежим искушењима и упркос њима остали смо посвећени очувању својих културних корена, јер су они најснажнији чувар идентитета целокупног српског народа.

– Морамо развити свест да уколико као појединци не бринемо о свом културном наслеђу, не постоји институција, држава или казна која то може надоместити.