ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „МАГЛИЧ ФЕСТ“

Традиционална, пета по реду витешко-музичка и сценска манифестација „Маглич фест“ одржана је минулог викенда испред зидина српске светиње, средњовековног манастира Студенице, задужбине великог српског жупана Стефана Немање, чија је изградања трајала од 1.183 до 1.196 године.

Због неприступачности тврђаве Маглич у Ибарској клисури по којој је ова манифестација и добила име, другу годину за редом овај својевесни историјско-културни спектакл одржан је у Студеници окупивиши неколико стотина учесника, али и више од хиљаду посетилаца из свих крајва Србије.

фото: инфоКВпрес

И ове године посетиоци су били у прилици да обиђу витешко село где је организовано фотографисање са витезовима, принцезама и  трубадурима, да се опробају у гађању луком и стрелом, копљем или секиром, да уживају у приказу витешких и коњичких вештина, жонглерском перформансу и атрактивним витешким борбама у којима су поред осталих учествовали и оклопљени коњаници са копљима, као и витезови заточници.

фото: инфоКВпрес

– Па, ово је као у „Игри престола“ – не скривајући одушевљење гласно је прокоментарисао тринаестогодишњи Лука Раденковић из Краљева посматрајући симулацију жестоког витешког двобоја од којег буквално застаје дах. – Први пут сам на овој манифестацији, убедили су ме отац и млађи брат да дођем и нисам погрешио.

фото: инфоКВпрес

У средњовековном музеју на отвореном организоване су радионице старих заната, мозаика, дубореза, ткања, опанчарства и израде средњовековног накита. Нису изостале ни средњовековне игре за посетиоце, мачевање за децу, калиграфија са бесплатним исписивањем имена краснописом као успомене са манифестације, фотографисање са соколовима и витешким коњима…

фото: инфоКВпрес

– Лепо је у овом јединственом амбијенту, у близини једног од наших најзначајнијих манастира, видети како се некада живело у средњовековној Србији и истовремено се упознати са традицијом и наслеђем – каже Крагујевчанин Младен Милић. – Надам с да ће ускоро бити изграђен нови мост преко Ибра у Магличу, па да се манифестација наредних година једним делом одржава овде у Студеници, а једним делом подно зидина средњовековне тврђаве. То би било још атрактивније.

фото: инфоКВпрес

Шесточасовни спектакл и ове године употпоњен је музичким програмом у којем су чествовавале групе „357“, „Бурнс“, „Река“ и „Амабиле арт”, хор „Свети архиђакон Стефан“ и ансамбли КУД „Краљевачка ризница“ и „Карановац“.


Захваљујући се братству манастира Студенице и архимандриту Тихону, Министарству трговине, туризма и телекомуникација и градоначелнику Краљева за помоћ и подршку у организацији „Маглич феста“, директорка краљевачке Туристичке организације Ана Миросављевић истакла је значај „Долине векова“.

фото: инфоКВпрес

– У јединственој „Долини векова“ налазе се манастири Жича, Студеница и тврђава Маглич. Овом манифестацијом желимо да промовишемо „Долину векова“ као историјско-културну и туристичку атракцију и дестинацију.