ВРАЋАЈУ СТАРИ СЈАЈ

Са намером да се некадашњи хотел, а данашњи ресторан „Париз“ на Тргу српских ратника у центру Краљева, саграђен 1881., заштити од пропадања, својевремено је покренута Иницијатива за пренос власништва над зградом у корист државе како би се омогућило и проширење Краљевачког позоришта смештеног у делу објекта, а ових дана учињени су конкретни, значајни кораци у том правцу.

После закључења Уговора о размени непокретности између фирме „Нелт“, власника предузећа „Србија“ у чијем је поседу и „Париз“ и Републичке дирекције за имовину, овај објекат постао је државно власништво. Тако је коначно омогућено и покретање процедуре преноса власничких права над објектом са Републике на Град Краљево и Kраљевачко позориште.

фото: инфоКВпрес

Предлог одлуке о преносу права јавне својине на непокретностима Граду Kраљеву за потребе Kраљевачког позоришта већ је усвојен на седници Градског већа. Преостало јер још да ту одлуку верификују и одборници локалног парламента на наредној седници.

– Иницијативу је подржало и ресорно Министарство културе и информисања. После припреме пројектно-техничке документације за реконструкцију „Париза“, рестораног дела и спрата изнад који ће се прилагодити потребама позоришта, очекујем да ћемо брзо обезбедити и средстава за извођење радова – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Оваквим проширењем, наглашава Терзић, краљевачки театар буквално ће „изаћи“ на централни Трг српских ратника, а истовремено ће једној од знаменитости града бити враћен стари сјај.


– С обзиром на то да Краљевачко позориште из године у годину постиже сјајне успехе, да је са осам награда на минулом Фестивалу „Јоаким Вујић“ постало и најуспешније позориште у држави, запослени у овој угледној установи културе заслужују да им се омогуће идеални услови за рад  – додаје први човек града на Ибру.