ОДРЖАНA ТРАДИЦИОНАЛНА “ПРОЈАДА”

У поморавском селу Ратина одржана је традиционална, 15. по реду кулинарска манифестација – „Пројада“, такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна.

фото: инфоКВпрес

Под већ добро познатим слоганом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, овогодишња манифестација у Ратини окупила је двадесетак такмичара из овог, али и околних села и из града.

фото: инфоКВпрес

На украшеним штандовима чланови стручног жирија, као и бројни посетиоци, радозналци, „дегустатори“ и кибицери, могли су да пробају разне специјалитете прекаљених домаћица, домаћина и кувара-аматера који су припремили традиционалну проју, пројару, качамак и стара народна јела.

фото: инфоКВпрес

– Сви који учествују у овој манифестацији носе лепе успомене из наше Ратине, а ми се трудимо да најбољима обезбедимо пригодне награде. Ове године домаћини су се потрудили и да припреме проју тешку око 35 килограма којом су се сладили и учесници и посетиоци – каже Драгиша Радевић један од организатора.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом уручене су и повеље најуспешнијим локалним пољопривредницима. Све је „зачињено“ културно-уметничким програмом у оквиру којег су наступили фолклорни ансамбли и певачка друштва, а добро расположење није покварио ни летњи пљусак у попдневним сатима.