ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Пригодним програмом и полагањем венаца на споменик српским ратницима на централном градском тргу, у Краљеву је обележена годишњица пробоја легендарног солунског фронта у Првом светком рату, уједно и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом венце на споменик солунским ратницима положили су челници локалне самоуправе предвођени градоначелником др Предрагом Терзићем и начелником Рашког округа Небојшом Симовићем, као и представници Војске Србије, полиције и овдашњих борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

Према речима Немање Трифуновића, историчара кустоса овдашњег Народног музеја, прва српска јединица која је 15. септембра 1918. године заједно са савезницима пробила Солунски фронт била је Шумадијска дивизија у којој су се налазили војни обвезници из Краљева и околине.

фото: инфоКВпрес

– Та дивизија била је у саставу Друге армије војводе Степе Степановића. Наши преци су извршили свој задатак пре предвиђеног рока и чак помогли суседним јединицама у заузимању бугарских ровова – нагласио је Трифуновић. – После пробоја Солунског фронта уследио је незадрживи јуриш наших војника који су до 1. новембра дошли до Београда, а потом преко Дрине, Дунава и Саве учествовали у ослобађању српског и осталих јужнословенских народа.