ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МАКЕТАРСКИ „СПИНЕР КУП“

Традиционални, 24. макетарски „Спинер куп“ у организацији истоименог краљевачког клуба и Макетарског савеза Србије одржан је минулог викенда по 24. пут у Краљеву.

Ово међународно надметање макетара из свих крајева Србије, као и из Бугарске и Северне Македоније, окупило је око 60 такмичара који су овом приликом изложили више од 200 макета авиона и историјских минијатура војних возила, тенкова и бродова.

фото: инфоКВпрес

– Уз ту општу поделу, макетари се надмећу у строго прописаним правилима ИПМС. Свака категорија има своје карактеристике. Категорије су према размерама, односно од 1:144, што значи да је сваки део на макети смањен 144 пута у односу на оригинал, затим 1:72, 1:48 и 1:32, што су већ престижне категорије. То су велике макете које је заиста тешко направити што, свакако, не значи да су оне мање једноставније за израду – каже др Драган Косић, први човек Макетарског савеза Србије и Макетарског клуба „Спинер“.

Изложеним моделима учесници „Спинер купа“ још једном су на делу показали шта се добије када се удруже таленат, машта, труд, креативност, стрпљење и жеља да се сопственим рукама створи нешто што већ постоји, али у знатно мањој величини.

фото: инфоКВпрес

– Макетарство је заправо делатност на ивици спорта и уметности.

Спорт је јер се проглашавају победници, деле се медаље и признања, а уметност јер све то треба на посебан начин доживети. Треба видети неке макете које су права уметничка дела – отворене кабине, где морате исећи пластику идеално равно и прецизно убацити делове попут пилотског седишта, пилота, командне табле… Све то мора бити на свом месту и у тачној размери – додаје Косић.

фото: инфоКВпрес

Први „Спинер куп“ у Краљеву одржан је 1999. године у предвечерје НАТО агресије на Србију. Од тада, борећи се са свим недаћама, првенствено финансијским, заљубљеници у макетарство из Краљева већ 24 године за редом успевају да окупе своје колеге и оним најбољима обезбеде и пригодне награде – од медаља и пехара, до сувенира „Милутина“, споменика српским ратницима у центру града на Ибру.

фото: инфоКВпрес

– Лепо је што су нам се својим макетама, ван категорија, ове године придружили и ученици ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ у чијем холу смо Куп и организовали – нагласио је др Косић. – Надамо се да ћемо привући још више младих макетара који ће очувати и наставити ову дугогодишњу традицију. Имају нашу пуну подршку.


фото: инфоКВпрес

– Зa макетарство је потребна велика посвећеност и рад и неопходно је да волите то што радите. Срећан сам да Макетарски клуб „Спинер“ постоји у Краљеву и Град ће наставити да му помаже. Очекујем да ће, поред сениора, постојати и велики број младих људи који ће наставити стопама својих претходника. Радује ме да већ данас имамо такмичаре и у јуниорској и у кадетској конкуренцији – рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, након што је са великом пажњом погледао све изложене макете.