САБОР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

Пасуљ мељанац, сaрма, кисели купус у земљаном лонцу, пуњена паприка, тиквице пуњене печуркама и преливене качкаваљем, проја, погача, сир и кајмак, ајвар, домаће слатко, мед, сокови и ракија, само су део ђаконија којима су посетиоци традиционалног Сабора минулог викенда могли да се осладе.

фото: инфоКВпрес

Ова дводневна, традиционална манифестација одржана је по шести пут са идејом прикупљања, обнављања и чувања традиционалних вредности, обичаја, аутентичних домаћих јела, песме и игре.

– Мештани Врбе су се и ове године гостопримљивошћу, отвореношћу и искреношћу, порепоручили као добри домаћини – каже Небојша Јовановић, организатор Сабора традиције и културе. – Иако очување и оживљавање неких традиционалних вредности села тешко иде, упорност ипак доноси плодове и надам се да ћемо наредне године имати још више у учесника и посетилаца.

vrba#sabor#tradicije#i#kulture

Првог дана саборовања организована су такмичења у припреми бурека, слане и слатке пите, погаче и славског колача, старих јела, као и рибље чорбе, а све „зачињено“ музичким програмом фрулаша, гуслара, етно-певача и етно-група. 

фото: инфоКВпрес

Други дан Сабора организована је и ликовна колонија, такмичење у припремању гулаша и фолклорни програм у оквиру којег је наступило КУД „Абрашевић“ са пријатељима.