ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПРЕСЕЉЕН У НОВУ ЗГРАДУ

После пуних 12 година од земљотреса након којег је срушена тешко оштећена стара зграда Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ), коначно су у нови, савремени објекат, чија је изградња завршена 2021., пресељене све службе ове угледне здравствене установе.

Тако је у присуству државних и представника локалне самоуправе, здравствених установа и других јавних институција, у просторијама Службе за микробиологију данас је свечано са радом почела и најмодернија ПЦР лабораторија.

фото: инфоКВпрес

– Ово је практично увођење нове технологије у дијагностификовању, за почетак ковида-19, а касније и других вирусних инфекција у нашој установи. У питању је најсавременија лабораторија овог типа чији је капацитет 400 узорака што апсолутно задовољава  потребе територије за коју смо задужени – каже др Марија Божовић, вд директорка ЗЗЈЗ у Краљеву.

Репрезентативни објекат ЗЗЈЗ саграђен је на истом месту где је срушена стара зграда. Прве две фазе изградње завршене су до 2014. и оне су укупно коштале 81 милион динара. За последњу фазу која је обухватила завршетак свих радова, преко Канцеларије за јавна улагања, обезбеђено је око 150 милиона динара са ПДВ. Као једна од најзначајнијих капиталних инвестиција у граду на Ибру минуле деценије, нова, савремена зграда располагаже са више од 2.000 квадратних метара и омогућава још квалитетнију услугу запослених у овој установи.

фото: инфоКВпрес

– Прошлог викенда преселили смо и последњу хемијску лабораторију из привременог простора тако да смо сада сви на истој адреси. Нова зграда испуњава све услове и стандарде које једна оваква институција треба да има – задовољно констатује др Божовић. – Иако смо дуже од једне деценије практично били подстанари, и без обзира на део на који нисмо могли да утичемо, а то је отварање другог Завода на територији нашег округа, успели смо да и у том, за нас тешком периоду, успешно обављамо своју делатност. Сада имамо све услове да будемо још бољи и ефикаснији.


Према речима др Татјане Шаренац, шефа Одељења за клиничку микробиологију ЗЗЈЗ, после вишегодишњег ишчекивања стекли су се сви технички и кадровски услови за функционисање ПЦР лабораторије.

– Уз детекцију ковид вируса у тренутној пандемији, надамо се да ћемо проширити капацитете и на идентификацију узрочника других инфекција – каже др Шаренац. – У лабораторији се користи најсавременија метода ПЦР дијагностике која је веома поуздана и прецизна. Имамо јасне процедуре, добро обучено особље и савремену опрему, тако да смо спремни да се ухватимо у коштац са свим епидемиолошким или неким другим задацима. 


 У склопу нове зграде Завода за јавно здравље почетком априла ове године са радом је почела и здравствена амбуланта Дома здравља која „опслужује“ око 6.000 пацијената. Амбуланта је опремљена савременом медицинском опремом и лекарски тимови су сваког радног дана ангажовани у две смене.