СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ ОКТОБАР

Комеморативном седницом Скупштине града и правславним парастосом који су на Гробљу стрељаних служили свештеници жичке епархије, на пригодан начин обележена 81. годишњица фашистичког злочина у којем су немачки окупатори, војници Вермахта, стрељали више од две хиљада невиних цивила.

фото: инфоКВпрес

 

За само неколико октобарских дана 1941. године, фашисти су у знак одмазде и под зверским геслом „Сто за једног“ осим тадашњих житеља Краљева, стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене окупаторским терором, уточиште покушале да (про)нађу у граду на Ибру.

фото: инфоКВпрес

Уз звуке сирена и почасне плотуне припадника Друге бригаде КоВ, венце и цвеће на хумке страдалих родољуба, осим њихових потомака положили су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, челници локалне самоуправе, представници војске, полиције и Жандармерије, као и делегације политичких странака и удружења.

фото: инфоКВпрес

– Тих крвавих октобарских дана, пут до посла и дневних обавеза одвео их је у вечност. Стаза до школе и игралишта уписала их је у историју. Шарене мараме у црне барјаке су се развијориле. Смех и дечја граја у лелек су се преточили. Рафалима својим сте се, против ненаоружаних, надређенима додворавали. Награду прижељкивали – вечну, историјску, осуду добили. Али… праштамо ми. Само, не дозвољавамо да се слова њихових имена на пожутелим папирима стопе с белином оригинала на којима је њихово постојање исписивано – одајући пошту стрељанима рекао је градоначелник Терзић.

фото: инфоКВпрес

– Бојимо се понекад, хоћемо ли увек знати ово место, ове жртве… Хоћемо ли довољно дуго и довољно верно постојати да их, још ко зна колико пута по осамдесетједну годину не заборавимо – додао је у свом говору први човек града на Ибру. – Слава вам вечна, јунаци са овог стратишта, живот вам вечни, сви краљевачки хероји, који сте животима својим пред Бога за нас ступили.

фото: инфоКВпрес


Овом приликом у амфитеатру Гробља стрељаних, глумци Краљевачког позоришта извели су поетски колаж заснован на текстовима из збирке „Анђео са Грдичке косе“.