СЕЋАЊЕ НА ЈЕДНУ НОВЕМБАРСКУ НОЋ

Пре тачно 12 година, 3. новембра 2010. земљотрес снаге 5,4 рихтера, какав се не памти у овом крају, тачно у 01.56 задесио је уснуло Краљево и околину.

фото: инфоКВпрес

Те новембарске ноћи Краљевчанима је изгледало као да се мир и спокој више никада неће вратити у ојађени град на Ибру. За само тридесетак секунди земљотрес је готово разорио градско језгро, понајвише насеља Градску колонију, Сијаће Поље, Јарчујак и Грдицу где су страдале готово целе улице, али и оближња села, посебно Сирчу, Шумарице, Витановац…

фото: инфоКВпрес

Рушевина је било на све стране. Оштећене су породичне куће, стамбене зграде, школе, здравствени објекти попут Завода за јавно здравље, културне установе, паркирани аутомобили…

фото: инфоКВпрес

Уз двоје средовечних Сташића, Наталије и Синише који су заувек остали под зидинама породичне куће у Грдици, под рушевинама је било још 180 теже или лакше повређених грађана.

фото: инфоКВпрес

– Тај први удар као да је трајао читаву вечност. У стану су падали делови зидова, плафона, ствари са полица, пуцале водоводне цеви… Истрчали смо напоље са децом огрнутом у ћебад. Убрзо је нестало струје, а земљотреси различитог интензитета су се наставили. Све је подсећало на апокалипсу – присећа се Александра Ћ. из Градске колоније.

фото: инфоКВпрес

Још док је тло и даље повремено подрхтавало, највећи део санације одрађен је за 11 месеци. Уз помоћ донатора и државе, уместо потпуно порушених саграђене су 462 нове, углавном монтажне куће, док је поправљено 13.000 породичних кућа. Конструктивно су саниране 32 стамбене зграде и новчано је потпомогнута поправка око 8.500 оштећених станова.

фото: инфоКВпрес

Помоћ од око три милијарде динара за изградњу нових домова и санацију оштећених кућа, станова и зграда, у различитим износима и на основу процене штете стручних комисија, укупно је добило 80.000 Краљевчана.

фото: инфоКВпрес

– После четири месеца од земљотреса започета је конструктивна санација оштећених зграда и то је финасирасла држава – додаје наша саговорница. – Поправку станова, међутим, станари су сами финансирали, многи су се задужили, подигли кредите, немајући где једно време живели чак и као подстанари. Помоћ државе, према проценама стручних комисија које су то време обилазиле стамбене објекте, већина је добила у износу од по 20.000 динара. То је у том тренутку једва било довољно само за кречење и мање крпљење. Зато ми одлично памтимо и ту ноћ и веома тежак, вишемесечни период који је после ње уследио.


Након усељења прве зграде у оквиру Пројекта стамбене обнове после земљотреса у Краљеву, друга фаза овог капиталног пројекта у старом радничком насељу у Доситејевој улици још није почела због бирократских заврзлама и нерешених имовинско-правних односа.

фото: инфоКВпрес

Овај прокјекат, укупне вредности око 13,5 милиона евра, подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објекта и изградњу четири осмоспратнице са укупно 366 станова.