ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА

дан#цивилних#инвалида#рата

Полагањем венаца и цвећа на хумке родољуба на Гробљу стрељаних октобра 1941., у Краљеву је на пригодан начин обележен 6. април – Дан цивилних инвалида рата.

Овом приликом венце су положили представници локалне самоуправе, војске и полиције, као и делегације Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и других борачких удружења.

– Не заборављамо невине цивилне жртве немилисрдног фашистичког терора за време Другог светског рата, као ни жртве НАТО бомбардовања, али и савезничког бомбардовања 1944. године. Овај дан обележавају бројна патриотска удружења – рекао је Милан Матијевић, председник Друштва „Јово Курсула“.

Савез Удружења цивилних инвалида рата Србије меморијално обележава 6. април у знак сећања на дан када су пале прве цивилне жртве приликом немачког бомбардовања Београда 1941. године у необјављеном рату, као и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора широм земље, жртве страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву, као и на жртве НАТО агресије на СРЈ.