ВОДЕНА БУЈИЦА ОШТЕТИЛА МОСТ У ИЗГРАДЊИ

Иако је водостај у постепеном опадању, набујали Ибар и даље задаје главобоље мештанима краљевачког, причињавајући значајну материјалну штету.

Бујица је у Богутовцу, оштетила мост преко Ибра у изградњи. Носећи све пред собом и ваљајући велике количине поломљеног дрвећа и другог отпада, водена стихија је порушила делове моста, анкере, скеле и оплату.

фото: инфоКВпрес

– Припремали смо се за бетонирање, а сада све мора да се одложи јер ће неки радови морати да буду обављени буквално од почетка. Штета није мала, а више ћемо знати када опадне водостај – рекао нам је један од радника којег смо затекли на градилишту.

фото: инфоКВпрес

Изградња овог моста започета је средином ове године на истом месту где се налазио стари, дотрајали, дрвени висећи мост изграђен пре више од пола века. Овдашњи мештани и тада су негодовали, јер им је без моста отежан пут до својих домаћистава на десној обали Ибра.

фото: инфоКВпрес

– Надлежни нису размишљали о нама када су порушили стари и започели изградњу новог моста јер нам нису понудили никакво привремено, алтернативно решење. Током лета смо Ибар прелазили чамцем, сада идемо неколико километара около неусловним путем. То је право мучење. Надали смо се скоријем завршетку моста, али сада је буквално све пало у воду – каже једна мештанка, додајући да се већина од 30, углавном старијих, домаћинстава са десне стране реке привремено сместила у Краљеву или изнајмила смештај у околини.

фото: инфоКВпрес

Осим ове штете на мосту у изградњи, Ибар је у центру Краљева поплавио градску плажу, оближње барове и спортске терене.

– Друга већа штета није забалежена. Највећи поплавни талас је протутњао, водостај полако опада, али све надлежне службе су и даље у пуној приправности, спремне да реагују у случају потребе – укратко „рапортира“ Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите краљевачке Градске управе.