СВЕЧАНОСТ НА АЕРОДРОМУ ЛАЂЕВЦИ

Уз пригодну свечаност и у присуству команданта Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране генерал-потпуковника Душка Жарковића, војних званичника, представника локалних самоуправа Рашког и Моравичког округа и бројних гостију, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са војног аеродрома „Морава“ у Лађевцима, прославили су Дан своје бригаде.

фото: инфоКВпрес

Ова бригада настала је 2007. године интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле. 

Као Дан бригаде обележава се 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук. Његов наследник је управо 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и уједно је и најстарија јединица у некадашњем РВ и ПВО.

фото: инфоКВпрес

– Поштујући традицију, богата историја ове јединице је обавезујућа и представља путкоз за будућност. Данас, јединица има прилику да се убрзано опрема савременим наоружањем и војном опремом, унапређујући своје оперативне способности. Пожртвованим радом и напрезањем људства, јединица има висок степен исправности, красе је здрав дух и висок морал –  истакао је пуковник Драган Мрдак, командант 98. ваздухопловне бригаде, сумирајући постигнуте резултате и уједно најављујући наставак опремања јединице и обуке у наредном периоду.

фото: инфоКВпрес

– Највећа вредност је у људима и њиховом знању, у одговорном и професионалном приступу сваком задатку, чиме се може дати најснажнији допринос у подизању укупне моћи Ратног ваздухопловства и Војске Србије у целини – додао је пуковник Мрдак. 

Поводом Дана бригаде, признањима и наградним одсуствима награђени су најбољи припадници ове јединице за своја изузетна достигнућа у обављању службе и задатака.