КРАЉЕВЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима – припадницима Народно ослободилачке војске Југославије и совјетске Црвене армије, у парку Пљакин шанац, Краљевчани су обележили 29. новембар, Дан ослобођења свога града од фашистичког окупатора у Другом светском рату.

фото: инфоКВпрес

Борба за ослобођење града била је једна од најтежих у оквиру завршних окршаја за ослобођење Србије и Југославије у Другом светском рату и трајала је чак 45 дана – од 16. октобра до 29. новембра 1944. године. Тада су, током ноћи, јединице народноослободилачке војске и Црвене армије коначно прешле Ибар и ослободиле опустошени град.

фото: инфоКВпрес

– Сећамо се са великим поносом и поштовањем херојских дела и жртви храбрих српских и руских бораца који су после великих борби 1944. године коначно унели барјак слободе у окупирано Краљево. Захваљујући њима живимо 78 година у слободи – поручио је овом приликом др Милан Матијевић, председник Друштва „Јово Курсула“.

фото: инфоКВпрес

Уз начелника Рашког округа Небојшу Симовића и делегацију локалне самоуправе, овом приликом венце на споменик краљевачким ослободиоцима положили су и припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и других удружења.