СМРАД ФЕКАЛИЈА У СПОМЕН ПАРКУ

фото: инфоКВпрес

Уместо да хумке више од две хиљада родољуба које су у Краљеву фашисти стрељали октобра 1941. године буду опомена да се таква трагедија више никад не понови и да краљевачко Гробље стрељаних буде место сећања и дубоког поштовања према невиним жртвама, оно је готово девастирано и препуштено очигледном немару градских комуналних и других служби.

У то су лично могли да се увере и представници локалне самоуправе приликом недавног обележавања Дана цивилних инвалида рата када их је на Гробљу стрељаних затекао неподношљив смрад из изливене фекалне канализације.

– То тако стоји већ два месеца, а то знам јер овуда идем на утакмице на Градском стадиону у непосредној близини – посведочио нам је Мирољуб Арсић из оближњег насеља.

фото: инфоКВпрес

Тако се још једном потврдила чињеница да је Спомен парк осим на сам дан помена невиним жртвама 14. октобра, постао стециште вандала и наркомана, терен за тренинге спортских екипа, место за испашу стоке, па чак и јавни клозет.

– Ово је недопустиво за локалну самоуправу! Срамота је да ово свето место, некадашњи Спомен парк, а данас Гробље стрељаних, изгледа овако. Морамо у што краћем року да осмислимо и реализујемо интегрисани систем управљања, чувања и одржавања овог места. Несмемо више да се срамотимо ни пред стрељаним жртвама ни пред будућим генерацијама. Ово је задатак од којег нећу ни за педаљ одустати – каже Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Краљева.

Иницијатива да се комплекс огради, да се уреде пешачке стазе и амфитеатар и, што је најважније, да се оформи градска служба која ће се старати и чувати Спомен гробље није нова, али се током минулих деценија све завршавало на речима и обећањима.

фото: инфоКВпрес

– Градска управа је спремна да помогне, али ми се залажемо да ово постане државни пројекат од националног значаја – наглашава Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ из Краљева. – Неопходно је направити јавну инстититуцију која ће да брине о Гробљу стрељаних како би оно постало прави Меморијални центар попут оног у Крагујевцу.

Остаје да се види хоће ли и ова иницијатива завршити као и све претходне, али најпре када ће се обавити уклањање изливене канализације, а потом и дезинфиковати локација.

– Нема смисла да се више брукамо и у недоглед пребацујемо одговорност, већ да се погледамо у пчи и засучемо рукаве – поручују чланови Друштва „Јово Курсула“.


Монументални спомен комплекс, по замисли архитектеПавла Крунића, започет је још седамдесетих година прошлог века и до данас у потпуности није завршен. Саграђен је у знак сећања на недужне цивиле које су у знак одмазде за само неколико октобарских дана 1941. стрељали фашистички окупатори. Осим тадашњих житеља Краљева, овде су страдале и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене од окупатора, уточиште нашле у Краљеву.