ГРАД ОБНАВЉА ОСКРНАВЉЕНУ БИСТУ ВОЈВОДЕ КУРСУЛЕ

Оскрнављена спомен биста Јована Курсуле, српског војводе из Првог српског устанка, која се на мети вандала у Краљеву нашла последњег дана прошле године, превежена је у круг овдашњег ЈКП „Чистоћа“ где ће сачекати своју обнову и повратак на постамент у парку „Пљаким шанац“.

За сада још непознати вандали, подсећамо, оборили су Курсулину бисту тешку више од 200 килограма са бетонског постамента у парку у центру Краљева, подигнуту још 1954. године у знак захвалности мештана тадашњег Жичког среза за његова херојска дела у борби за ослобођење Србије од Турака.

фото: инфоКВпрес

– Ово је срамно дело људи који не познају и не поштују српску историју, традицију и културу. Град ће, наравно, учинити све да се биста посвећена српском јунаку у што краћем року обнови и врати на своје место, али после свега остаје горак укус незнања и непоштовања – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Војвода Јован Петровић Курсула, чувени мегданџија и храбри војсковођа у Првом српском устанку, остао је упамћен и по чувеном окршају између здружене српско-руске војске предвођене Карађорорђем и турске војске на челу са Хуршид-пашом код Варварина 1810. године, када је погубио турског јунака званог „Црни арапин“.

Преминуо је три године касније након што је подлегао тешким ранама задобијеним у боју против Турака на Делиграду. Сахрањен је у селу Цветке, на падинама Котленика код Краљева, где је једно време живео након преудаје своје мајке. Његова „вечна кућа“ налази се у  порти сеоског храма Светог апостола Павла.

фото: инфоКВпрес

– Јован Курсула свакако није заслужио да његова биста буде оскрнављена и срушена, а то што су учинили нека је на част „јунацима“ овог неразумног чина – поручује др Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова које поносно носи управо Курсулино име.


фото: инфоКВпрес

Чувајући сећање на српског војводу, сваког лета организују се „Курсулини дани“ у оквиру којих се одржава и хајдучки вишебој – надметање младића и девојака из Цветака и околних села у бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, надвлачењу кличка, ношењу воде на обрамачи, кросу, скоку у даљ и брзом стругању балвана.