ПЛАНИНА ГОЧ МЕСТО ЗА ЈЕФТИНО УЖИВАЊЕ

Као у време када је осамдедестих и деведесетих година прошлог века била актуелна и веома популарна зимска акција „Сви на снег, сви на Гоч“, велики број туриста, излетника, викендаша, заљубљеника у зимске спортове и природу провео је минули викенд на овој питомој планини.

фото: инфоКВпрес

 

Тридесетак центиметара снега на скијашкој и санкашкој стази, на надморској висини од 900 метара, као и лепо време, привукли су госте из Краљева и околине, али и суседних градова и општина, па је Гоч подесћао на праву кошницу. Предњачиле су породице са децом, уз сасвим солидан број искусних скијаша, али и оних који на смучкама праве своје прве кораке.

фото: инфоКВпрес

– Има мало гужве ваљда због тога што је основцима ово последњи викенд пред почетак другог полугодишта, али зато нема папрених цена од којих се заврти у глави. Само природа, снег, чист ваздух у изобиљу и скијање и санкање за малишане до миле воље. Е, то је планина каква и треба да буде, то је прави мини одмор да се напуне батерије – каже Ивана Петронијевић из Краљева која је са породицом на Гоч пристигла у раним јутарњим сатима.

фото: инфоКВпрес

У складу са могућностима и временским приликама, мала скијкашка и стаза за санкање, сасвим су солидно припремаљене, а коришћење ски-лифта минулог викена било је потпуно бесплатно.

фото: инфоКВпрес

– И то је показатељ да се овде води посебна брига о посетиоцима, без обзира да ли су ту на један или више дана. Никада нисмо патили за ексклузивним зимовањима на планинама где је већа гужва него у граду и од којих кућни буџет не може да се опорави месецима – истиче Сара Николић која је са кћеркицама и супругом смештена у оближњем одмаралишту. – Најважније је да деца уживају, да дан проведу у природи, на снегу и чистом ваздуху.

фото: инфоКВпрес

Њене речи потврђује весела атмосфера на стази за санкање коју су готово „окупирали“ малишани. Поједини родитељи такође нису одолели да се санкама или бар склиском сјуре у подножје.  

фото: инфоКВпрес

– Некада су на Гочу, на организованом зимовању или рекреативној настави у природи, боравиле генерације и генерације ђака не само из свих крајева Србије, већ и из осталих република бивше Југославије – присећа се један искусни скијаш док будним оком мотри на своју унуку. – Сада се, видим, поново улаже у инфраструктуру што је одличан почетни корак да Гоч поново постане омиљена и планина доступна свима.


фото: инфоКВпрес

Краљевачка локална самоуправа минулих неколико година улаже доста средстава како би Гочу (по)вратила стари сјај. Тако је само у изградњу нових павиљона уложено 65 милиона динара, монтиран је нови ски-лифт, комплетна реконструкција пута од Краљева биће настављена и ове године, а у плану су и постављање двосед жичаре, реконструкција игралишта, изградња авантура парка и других садржаја атрактивних и у зимском и у летњем периоду.