СМАЊЕН БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ

На евиденцији краљевачке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно се, према званичним подацима, налази 6.500 Краљевчана, што је готово двоструко мање него 2012. године.

Томе је током последњих година минуле деценије понајвише допринело отварање нових производних погона познатих страних фабрика које су до сада укупно упослиле око 6.000 радника, повећање обима посла домаћих фирми што је довело до отварања нових радних места, као и активне мере запошљавања које краљевачка филијала НСЗ спроводи у сарадњи са државом и локалном самоуправом.

фото: инфоКВпрес

– Пратећи кретања на тржишту рада, НСЗ изналази иновативна решења када су у питању обуке, образовање одраслих, преквалификације, као и за стицање могућности првог радног искуства. Од недавно организујемо и онлајн обуке за дигитални маркетинг и пословно вођење књига, што су тражена занимања – каже Снежана Прелић, директорка филијале НСЗ у Краљеву.

Према подацима ове установе, када је у питању средњи степен стручне спреме, на тржишту рада у граду је и даље највећа потражња за оператерима ЦНЦ машина, заваривачима, браварима, кројачима, шивачима, конобарима, куварима, месарима, пекарима, возачима камиона…