СУФИНАСИРАЊЕ ОБНОВЕ И ИЗГРАДЊЕ ВЕРСКИХ ОБЈЕКАТА

фото: инфоКВпрес

Чланови Градског већа усвојили су одлуку о суфинансирању изградње или обнове верских објеката на територији Краљева. У спроведеном поступку који је обухватао и јавни конкурс за ову намену опредељено је 10 милиона динара из градског буџета, двоструко више него лане.

С обзиром да Римокатоличка жупа Светог Михаела Арканђела у Краљеву  ове године није конкурисала својим пројектом, новац је додељен Епархијском Управном одбору православне Епархије жичке за збирни пројекат „Изградња и обнова цркава и верских објеката у Епархији Жичкој“ који обухвата укупно 14 активности.

Према поменутом пројекту, највише новца, по 1,9 милиона динара, биће опредељено за суфинансирање изградње храма са парохијским домом и крстионицом у Адранима и изградњу цркве са звоником и објектом за паљење свећа у варошици Ушће, док је 1,5 милиона издвојено за изградњу црквене продавнице са палионицом свећа при Храму Свете Тројице у Краљеву.

фото: инфоКВпрес

Осим тога, за израду столарије и мобилијара за парохијски дом у Кованлуку опредељено је 900.000 динара, за партерно уређење платоа  и простора око цркве у Цветкама 750.000 динара, док је за суфинансирање изградње парохијског дома у Врби и наставак изградње пратећих објеката у оквиру Храма светих апостола Петра и Павла у Витковцу издвојено по пола милиона динара.

Грађевински, каменорезачки, санациони, конзерваторски и остали радови у још седам црквених објеката Епархије жичке из градске касе суфинансираће се у појединачним износима од 100.000 до 490.250 динара.