САОПШТЕЊЕ АЕРОДРОМА СРБИЈЕ

Привредно друштво Аеродроми Србије ДОО Ниш осуђује сваки вид дискриминације и  спроводи све мере да не дође до било каквог вида дискриминације корисника услуга аеродрома на  којима смо оператери. 

Сваки путник нам је важан и битан, ма које националности и вероисповести био. Један од најважнијих сегмента нашег посла је безбедност путника и ваздухоплова. 

фото: инфоКВпрес

Оператери обезбеђивања су у обавези да поштују све безбедносне протоколе како би се омогућило  сигурно путовање свих корисника услуга аеродрома. Преглед обезбеђивања на аеродрому обавља  се према домаћој и међународној регулативи од стране сертификованог особља. Исти су у обавези  да поштују протоколе који се односе на путнике са посебним верским обележјима, а због верских  разлога не желе да их скину у поступку прегледа обезбеђивања. За таква лица примењују се методе  прегледа које ни на који начин не нарушавају достојанство путника, али их не ослобађају од  прегледа обезбеђивања. 

фото: инфоКВпрес

Подсећамо све наше путнике да од прегледа обезбеђивања на аеродрому могу бити изузете  само посебне категорије путника уз претходну најаву оператеру аеродрома од стране надлежног  Министарства или надлежних служби Републике Србије.  

Пре неколико година Мешихат исламске заједнице Србије упутио је писмо са сличном  притужбом као и данас на адресу привредног друштва Аеродроми Србије на коју смо одмах  реаговали и од тог дана до данас није било додатних притужби. 

фото: инфоКВпрес

Свакодневно унапређујући наше пословање, захваљујући инвестицијама Владе Републике  Србије у објекте и опрему, постараћемо се да услови путовања са наших аеродрома буду још бољи.  Након изградње новог путничког терминала на аеродрому у Нишу, предвиђена је набавка и  скенера за преглед лица којима се омогућава преглед без контакта путника, што ће додатно  допринети поштовању интегритета свих категорија лица што је пример на појединим модерним  аеродромима у свету. 

фото: инфоКВпрес

Још једном напомињемо да чинимо све што је у нашој надлежности да се поштује  достојанство путника свих вероисповести, а уколико се у појединим случајевима утврде пропусти  запослених биће покренути поступци за утврђивање одговорности. Такође, од путника очекујемо  да су упознати са безбедносним процедурама на аеродрому и да у обезбеђивано рестриктивну зону  аеродрома или ваздхоплов могу ући само након спроведеног прегледа обезбеђивања.