ЧЕКА СЕ НОВИ ТЕНДЕР

Након усељења прве зграде са 106 станова у оквиру Пројекта стамбене обнове после земљотреса у Краљеву, друга фаза  овог капиталног пројекта у старом радничком насељу у Доситејевој улици још није почела јер је изабрани извођач радова на тендеру одустао од добијеног посла.

Како сазнајемо у краљевачкој Градској управи, извођач није желео да прихвати предвиђени уговор са фиксном ценом, јер су се услови на грађевинском тржишту драстично променили. У међувремену је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као носилац пројекта од Развојне банке Савета Европе добило инструкцију да распише нову Јавну набавку, а након формирања нове Владе Србије стекли су се и услови да се реализација друге фазе изградње настави.

– Захтев Министарству финансија за одборење нове Јавне набавке послат је овог месеца и чекамо одговор. Надамо се да ће Министарство изаћи у сусрет нашем захтеву јер становници у овом делу Доситејеве улице веома тешко живе у неусловном простору, а и земљотреси који у последње време потресају тло нашег града, иако не снажног интензитета, додатно их узнемиравају – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Станари овог неусловног насеља, с друге стране, после деценијске неизвесности и чекања, оправдано постају нестрпљиви и забринути. 

– Од обећања се не живи. Надам се са нисмо заборављени и да ће се ствари коначно померити са мртве тачке. Ово насеље одавно није за нормалан живот – поручује Зорица С. из овог радничког насеља, додајући да би изградњи нове зграде требало да претходи привремено пресељење власника из постојећих, старих објеката.


Капитални Прокјекат стамбене обнове после земљотреса чија је укупна вредност око 13,5 милиона евра, подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објекта и на том месту изградњу четири осмоспратнице са укупно 366 станова. Изградња друге вишеспратнице са 86 станова, величине од 27 до 112 квадратних метара, како тврде надлежни, само је привремено одложена до расписивања новог тендера.