КОМЕ СМЕТАЈУ СИГУРНОСНИ ПОРТАЛИ?

Портали са саобраћајном сигнализацијом о висинском ограничењу возила на мосту преко Западне Мораве, на локлалном путу Грдица-Опланићи, по ко зна који пут за минуле две године нашли су се на мети бахатих и неодговорних грађана.

За сада непознати починиоци недавно су потпуно демонтирали и уклонили портал са једне и оштетили портал са друге стране моста, па пролазак овом ћупријом представља безбедносни ризик нарочито за теретна возила. 

фото: инфоКВпрес

– Портали за ограничење носивости су приликом реконструкције моста постављени на основу експертизе професора Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу како би конструкција била стабилна и безбедна. Не знам зашто некоме сметају па се константно скидају?! Пријавили смо случај полицији и поднели кривичну пријаву. Досадашња штета је око два милиона динара и све више се гомила – каже Марица Мијајловић, директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта у Краљеву.

фото: инфоКВпрес

Сличну судбину као сигнализација на овом мосту у Грдици имају и портали на суседном мосту, такође преко Западне Мораве, на локалној саобраћајници Адарни-Поповићи. 

фото: инфоКВпрес

У краљевачком ЈКП „Путеви“ истичу да израда једног портала са свим трошковима и монтажом кошта више од 200.000 динара. Упозорење, додају путари, мора да постоји како не би дошло до преоптерећња конструкције и евентуалне ситуације да се, неко ко не зна, са великим теретом упусти у прелазак мостова. А, о евентуалним последицама, неодговорни грађани, очигледно, не размишљају.


Због конструктивних оштећења изазваних ударима бујица и свега што ћудљива река нанесе, зубом времена, као и проласком тешких камиона ангажованих на изградњи „Моравског коридора“ у непосредној близини, оба моста санирана су током минуле две године након чега је и постављена сигнализација о дозвољеном максималном оптерећењу.