ВЕЛИКАНИ ДОБИЈАЈУ СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ

Првим састанком Радног тела за избор идејног решења заједничког спомен-обележја Предрагу Живковићу Тозовцу и Новици Неговановићу, у Краљеву је започета конкретизација иницијативе за подизање споменика великанима наше народне музике.

На овај начин Краљевчани желе да одају почаст и да се на пригодан начин одуже својим суграђанима Тозовцу и Неговановићу, преминулим 2021. године, легендарним уметницима који су током својих дугогодишњих и плодних каријера, чувајући традицију српског мелоса, подарили неке од најлепших, незаборавних народних песама. 

Мирјана НЕГОВАНОВИЋ – фото: инфоКВпрес

– Они су широм света проносли српску традицију и културу и увек су, не заборавивши одакле су потекли, поносно истицали да су Краљевчани. Сматрамо да су више него заслужили да им у знак сећања и захвалности подигнемо спомен обележје – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Он је нагласио да ће се споменик налазити у пешачкој зони у центру града, као и да ће коначну реч о тачној локацији дати урбанисти, док ће културни посленици одлучити о његовом изгледу.

Емилија ЈАЊИЋ ЖИВКОВИЋ – фото: инфоКВпрес

– Пресрећна сам што ће овај град, као ризница уметника српске музике и културе, постати вечно место Предрага Живковића Тозовца и његовог драгог буразера Новице Неговановића – рекла је Емилија Јањић Живковић, Тозовчева удовица. – Немам рели да изразим своју захвалност Краљевчанима и свима који су укључени у овај пројекат.