АЏИЋА КУЋА – СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

Низом пригодних манифестација Краљевчани су на скроман и свечани начин обележили имендан свог града, 19. април, као дан када је краљ Милан Обреновић Први 1882. године донео указ којим је дотадашњи Карановац добио име – Краљево.

Поводом овог значајног дана културне историје града, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ и Завод за заштиту споменика културе Краљево су пред зградом Градске управе уприличили изложбу „„Аџића кућа – споменик културе, књижевности и уметности”, чији су аутори мр Катарина Грујовић Брковић, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко.

фото: инфоКВпрес

Ову кућу у центру Краљева, као изузетан пример балканске фолклорне архитектуре, у првим деценијама 19. века саградио је познати краљевачки трговац и земљопоседник Јеврем Новаковић и она је, све до 1922. била у власништву његове породице када је продата Михаилу Хаџу Алексићу, тадашњем председнику општине. Од 2001. у њој је смештена „Повеља“, Издавачка делатност НБ „Стефан Првовенчани“.

фото: инфоКВпрес

– Аџића кућа је утврђена за непокретно културно добро 1974. по скраћеном поступку како би се заштитила јер је претходно донета одлика да се сруши због изградње зграде тадашњег СДК. Осим што је на неки начин и симбол града, она је и пример доброг коришћења културног добра у савременим условима – каже  Катарина Грујовић Брковић, директорка Завоза за заштиту споменика културе Краљево.


Поводом имендана, у краљевачкој библиотеци одржано је најпре представаље књиге „Мемоари Гаје Швабића и успомене његових потомака”, а потом и промоција монографије и документарног филма „Завичај у срцу”, Завичајног друштва „Краљево“ у Београду, коју је припремила група аутора под уредничким оком Љубице Рашковић Станковић и Милана Новаковића.