БРАЋА МИЛИЋ ДОБИЛИ УЛИЦУ У КРАЉЕВУ

Близанци Срђан и Бобан Милић који су као двадесетшестогодишњи официри Војске Југославије у рату на Космету 1999. године, бранећи отаџбину од НАТО агресора и терориста ОВК, часно дали своје животе, као и њихов годину дана старији брат Горан који је 2000. преминуо од туге за браћом, коначно су добили улицу у Краљеву.

Улица названа по храброј браћи Милић од недавно се налази у новом стамбеном блоку у такозваним Воћаревим ливадама, у насељу Рибница, где су изграђени станови намењени припадницима војске, полиције и других служби безбедности. 

фото: инфоКВпрес

– Веома сам срећна што су после споменика у Косовској Митровици моји синови добили и овакво обележје у Краљеву. То је доказ да њихову жртву и оданост отаџбини ни овај град, ни наша држава не заборављају – каже њихова мајка Нада Милић.

У пролеће ратне 1999. године, подсећамо, Нада и њен покојни супруг Драгољуб су за десетак априлских дана остали без својих близанаца. Потпоручник Срђан настрадао је од нагазне мине недалеко од Србице, преминувиши од тешких рана 4. априла на ВМА. Његов брат, поручник Бобан, погинуо је десет дана касније код Ђаковице када су две НАТО ракете погодиле оклопно возило у којем се налазио.

фото: инфоКВпрес

Годину дана касније Милићи су остали и без најстаријег сина Горана чије је срце препукло од бола за настрадалом браћом, а потом је, тугујући за својим „соколовима поломљених крила“, како је и назвао спомен књигу, преминуо и њихов отац Драгољуб, остављајући Наду да самује међу успоменама.

– Када већ није могло другачије, нека ме надживи сећање на моје соколове – додаје мајка Нада која је 2015. одликована високим државним одликовањем – Сретењским орденом првог степена. 

Иницијативу да браћа Милић добију улицу у Краљеву, уз подршку локалне самоуправе, покренули су чланови Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије.

фото: инфоКВпрес

– Уз захвалност челницима града и Краљевчанима који су изашли у сусрет нашој иницијативи, драго ми је што смо испунили велику жељу  мајци Нади да и на овај начин сачувамо успомену на њене синове – рекао је генерал-мајор у пензији Тодор Петковић, председник скупштине Удружења. – Добро је што се у последње време поклања пажња нашим ратницима, нашим херојима, свима који су своје животе часно положили на олтар отаџбине. Важно је да Србија памти.


Осим браће Милић, улицу у новоизграђеном краљевачком насељу добио је и Милош Ћирковић који је настрадао на Космету 1999. године не желевши да напусти породично огњиште након повлачења српске војске и полиције.

– Није хтео да скине униформу, није желео да оде са свог Космета где је у 38. години живота заувек и остао – кратко је рекао његов брат Илија Ћирковић, члан Покрета „Срце хероја“.