БИСТА ЈОВАНА КУРСУЛЕ ДО ЈЕСЕНИ НА СВОМ МЕСТУ

Оскрнављена спомен биста Јована Петровића Курсуле, српског војводе и Карађорђевог саборца из Првог српског устанка, која се на мети вандала у Краљеву нашла последњег дана прошле године, још није обновљена, а према најавама то би требало да буде учињено до септембра ове године.

Курсулину бисту тешку више од 200 килограма у парку Пљакин шанац“, оборили су вандали, након чега је она превежена у депо ЈКП „Чистоћа“ где чека обнову и повратак на свој бетонски постамент.

фото: инфоКВпрес

– Ова биста подигнута је још 1954. године у знак захвалности мештана тадашњег Жичког среза за Курсулина херојска дела у борби за ослобођење Србије од Турака. Имамо обећање надлежних служби и градских челника да ће бити враћана до 5. септембра када обележавамо јубилеј поводом ослобођења Краљева, односно тадашњег Карановца, у Првом српском устанку – каже др Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова које управо носи Курсулино име.

Како сазнајемо, стручњаци Завода за заштиту споменика Краљево израдиће техничке мере заштите бисте, док је за пројекат њене реконструкције задужено овдашње Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта.

фото: инфоКВпрес

– Курсула није заслужио да његова биста буде оскрнављена и срушена, а то што су учинили нека је на част „јунацима“ неразумног чина – додаје др Матијевић. – Надамо се да ћемо за јубилеј у септембру бити у прилици да положимо венце и цвеће крај његовог обновљеног споменика у парку.


Војвода Јован Петровић Курсула, војсковођа у Првом српском устанку, упамћен је по чувеном окршају између здружене српско-руске војске предвођене Карађорорђем и турске војске на челу са Хуршид-пашом код Варварина 1810. године, када је погубио такозваног „Црног арапина“. Преминуо је три године касније након што је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду. Сахрањен је у Цветкама, на падинама Котленика код Краљева, а његова „вечна кућа“ налази се у порти сеоског храма Светог апостола Павла.