УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И БИХ

У врњачком насељу Дубоки поток, уз пригодну свечаност, уручени су кључеви 20 нововоизграђених станова намењених породицама избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Ови станови у Врњачкој Бањи изграђени су у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Србији чији је циљ дa се oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Програм се спроводи уз подршку ОЕБС и УНХЦР, финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, као и САД и земаља западне, централне и јужне Европе.

фото: инфоКВпрес

– Са две кћерке сам избегла из Хрватске 1995. године, а девет година касније смо се доселили у Врњачку Бању ради школовања деце. Од тада смо живели у приватном смештају међу добрим људима који су нас прихватили. Иза нас су тешке године, али одлучили смо да гледамо само напред. Једна од најлепших ствари која нас је задесила У Србији је што смо се коначно скрасили и добили свој кров над главом  – рекла је Бранка Вечерина примајући кључеве свог новог стана. 

Уз челнике локалне самоуправе и представнике државних и међународних организација и институција, уручењу кључева присуствовали су и Наташа Станисављевић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Герхард Салзер, представник делегације Европске уније у Србији, као и Стефани Краусе, заменик представника Високог комесара Уједињених нација за избеглице.

фото: инфоКВпрес

– Додела стамбених решења избегличким породицама и пружање новог дома људима који су били присељени да напусте своја огњишта због ратног сукоба, прогона или других тешких околности, један је од најважнијих циљева нашег Комесаријата – нагласила је Наташа Станисављевић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије. – Уз подршку партера наставићемо да континуирано радимо на обезбеђивању достојног и трајног смештаја за угрожене породице како би им омогућили сигурнији и бољи живот.


фото: инфоКВпрес

Укупна бруто површина новосаграђене зграде са 20 станова за избегличке породице је нешто више од хиљаду квадратних метара, а вредност обављених радова износила је око 560.000 евра. У овом, новом стамбеном блоку, према речима Бобана Ђуровића, прердседника врњачке општине, у току је и завршна фаза изградње још једне стамбене зграде намењене социјално угроженим породицама са територије Врњачке Бање и већ се припрема њено усељење.