ПРОТЕСТ КРАЉЕВАЧКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА

Захтевајући пробни период од три до пет година за полагање државне матуре и то искључиво као завршетак средње школе, а не као упис на факултет, ученици краљевачких средњих школа одржали су симболичан четрдесетпетоминутни протест.

Предвођени Гимназијалцима, ученици трећег разреда из овдашњих средњих школа изашли су са по једног часа како би изразили своје неслагање са начином полагања државне матуре.

фото: инфоКВпрес

– Наш захтев свакако одговара факултетима јер ће задржати свој стручни пријемни испит, одговара Министарству јер ће у наведеном року спровести државну матуру, а одговара и ђацима јер ћемо знати начин и форму уписа. Следеће године би требало да упишемо факултете, а не знамо ни како ћемо, ни када ћемо полагати, а на пробној матури је у већини школа наметнут тај трећи, наводно изборни предмет – каже гимназилајац Јаков Павловић.

фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, средошколци ускоро очекују повратну информацију из Министарства просвете.

– Неприхватљиво је да неко други одлучује о томе како ћемо уписати факултет, као и да по свом нахођењу мења начин уписа који се спроводи три деценије и то без икакве пробе, рекао бих нагло, неорганизовано, чак и прислино – додао је Павловић. – Овај протест је наш први корак и у зависност и од одговора надлежних одлучићемо шта и како даље.