САОПШТЕН ЛАУРЕАТ ЖИЧКОГ ДУХОВНОГ САБОРА “ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2023”

Традиционално на Спасовдан, жири Жичког духовног сабора “Преображење 2023” који ће се ове године по 32. пут одржати у Краљеву и манастиру Жичи, саопштио је да се овогодишња “Жичка хрисовуља”, као највише признање Сабора, додељује песнику Љубивоју  Ршумовићу „за поезију са којом су узрастали многи нараштаји нашег и детињег народа“.

– Љубивоје Ршумовић је колико песник за децу толико и народни песник. Бити народни песник не значи бити песник за ширину и множину, него значи бити песник у основи и песник по ширини. У модерно доба свет детињства уведен је у културни простор као нова повлашћена област која упућује да испод културних слојева, нагомиланих и тешких, још увек обитава она првобитна, откривајућа и откривењска реч коју разумеју сви, без разлике – наводи се, поред осталог, у образложењу жирија који су чинили прошлогодишњи лауреат Раде Танасијевић, Дејан Алексић, Милош Милишић, Ана Гвозденовић и председник Драган Хамовић.

фото: инфоКВпрес

Ово значајно књижевно признање које подразумева уникатну “златопечатену повељу” и икону Преображења биће, такође традиционално, уручено добитнику на сам дан Преображења Господњег – 19. августа, под сводовима Спасове цркве у средњовековном манастиру Жичи.

Уз књижевне вечери и друге културно-уметничке манифестације током Сабора, поезији лауреата биће посвећен и зборник радова са “окрулог стола” књижевних критичара који се такође одржава у оквиру „Преображења 2023“.


Овогодишњи добитник „Жичке хрисовуље“ Љубивоје Ршумовић рођен је 1939. године у селу Љубишу на Златибору. Школовао се у родном селу, Чајетини, Ужицу и у Београду где је дипломирао на Филолошком факултету. Објавио је више од стотину песничких и прозних наслова, већином за децу, али и за одрасле – од збирке „Ма шта ми рече“ до најновијег избора патриотске поезије „Родољубивојеве песме“.

Добитник је свих домаћих признања у књижевности за децу и више угледних међународних награда. Као телвизијски аутор остварио је више од шест стотина дечјих емисија, као и документраних програма.