ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ГОСПОЂА“ НОВИНАРА СТЕВАНА КОСТИЋА

У организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, у свечаној сали Градске управе у Краљеву одржана је промоција књиге „Госпођа“ чији је аутор рођени Краљевчанин Стеван Костић, новинар емисије „Око“ на РТС.

Стеван КОСТИЋ – фото: инфоКВпрес

Књига „Госпођа – тајновити живот Кристе Ђорђевић” доноси прву писану биографију кћерке богатог Србина из Загреба, сестре од стрица сликара Саве Шумановића, куме Милоша Црњанског и посредника његовог повратка у земљу, чувара злата Јосипа Броза Тита и Комунистичке партије, уједно и једног од оснивача Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”, председнице Црвеног крста Србије, мецене уметника и читаву деценију сустанарке Добрице Ћосића.

фото: инфоКВпрес

Како се могло чути на промоцији, ова књига је заправо покушај да се живот Кристе Ђорђевић, препун тајни, обрта и чудних судбина, племенитости и хуманости, макар мало приближи људима новог доба.

– Детаљи из њеног живота су толико интригантни да се човек просто запита да ли је сво то тако заправо и било. Њена судбина, њено трајање је, на неки згуснути и симболичан начин, судбина наших народа, судбина једне државе која и није тако дуго трајала, али је била заједничка – каже аутор Стеван Костић.

Идеја за књигу, према његовим речима, настала је док је истраживао    личност и слике Саве Шумановића, након чега се упустио у истраживање о животу и судбини Кристе Ђорђевић.

фото: инфоКВпрес

– Осим што је на чудноват начин била повезана са толиким важним личностима, она је заиста била сива еминенција културног живота Београда, и Краљевине и социјалистичке Југославије – додао је Костић. – Криста је, условно речено, једна од оних „малих“ историјских личности. Историја неће заборавити велике историјске личности и увек ће се бавити и Титом, и Дражом, и Ранковићем, преиспитиваће их са разноразних позиција. Ове „мале“ личности, ако неко нешто не напише о њима, историја ће заборавити. Тако ова књига чува Кристу и њеног супруга Ђурицу Ђорђевића од заборава.


Манојло ВУКОТИЋ – фото: инфоКВпрес

Осим аутора, промоцији књиге „Госпођа“ присуствовали су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, издавач Манојло Вукотић, познати писац Вуле Журић и Драган Бисенић, новинар, дипломата, писац и преводилац.

– Стеван је направио интригантну емисију о Кристи Ђорђевић која је била и провокација и професионални изазов да се о њој направи нешто више и детаљније. Књига је више од обичне приче о правој госпођи о којој би могао и филм да се сними – рекао је Манојло Вукотић овом приликом.