НЕВРЕМЕ ПРАВИ ВЕЛИКЕ ПРОБЛЕМЕ

Неколико села подно Гледићких планина, четрдесетак километара удаљених од Краљева, минулог викенда у више наврата захватило је снажно невреме праћено јаком кишом, ветром и грмљавином.

Обилне падавине покренуле су водотокове другог реда, па су  набујали потоци и речице за кратко време направили штету на локалној саобраћајној инфраструктури, домаћинствима и пољопривредним објектима гледићког краја, у атарима села Раваница, Годачица, Лешево, као и у оближњем Чукојевцу.

фото: инфоКВпрес

У домаћинству браће Зорана и Миљка Мићића у Раваници бујица је потпила стамбене и помоћне објекте, не штедећи ни пољопривреду механизацију и претећи да у неповрат однесе све оно што је ова вредна породица годинама стицала.

фото: инфоКВпрес

– Опет се поновила ситуација из 2014. године када су бујице, носећи све пред собом, направиле хаос у овом и околним гледићким селима. И сада је проблем настао због неуређених одводних канала и  корита мањих водотокова јер оволика количина воде једноставно нема где да отекне. Поплављено нам је приземље куће, башта више не постоји, а бујица је нанела и велику количину ђубрета и поломљеног дрвећа – каже Миљко Мићић.

фото: инфоКВпрес

У испумпавању воде из поплављених домаћинстава помогли су припадници краљевачког Сектора за ванредне ситуације, а колика је штета, према Мићићевим речима, прецизно ће моћи да се утврди када се вода повуче и када престану падавине.

Иста слика, кажу мештани, могла се видети и у још неколико суседних домаћинстава, као и на саобраћајној инфраструктури. 

– Неколико сати све је буквално било под водом, а киша је и даље пљуштала на све стране. Као да су се саставили небо и земља.


фото: инфоКВпрес

Водена стихија поплавила је бројне локалне путеве и оштетила прелазе преко овдашњих водотокова. Тако је Грачачка река која се улива у Западну Мораву буквално однела део локалног пута Стубал-Доњи Грачац.

– Сви правци биће санирани, али ћемо то обављати према приоритетима. За обимније радове сачекаћемо да прођу падавине које се најављују и у наредном периоду како не би дошли у ситуацију да исти посао радимо два или три пута за само неколико дана – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.