ИЗГРАДЊА ОБАЛОУТВРДЕ НА РЕЦИ РИБНИЦИ

На реци Рибници у истоименом краљевачком насељу у току је трећа фаза изградње обалоутврде која би требало да заштити оближња домаћинства, као и саобраћајну инфраструктуру од потенцијалних налета бујице и изливања.

На овај начин практично се планинска Рибница, које се са Гоча спушта према Краљеву и свом ушћу у Ибар, враћа у своје основно, првобитно корито.

фото: инфоКВпрес

– Ови радови изводе се у хитних интервенција заштите и уређивања водотокова другог реда у краљевачком крају. Обављени су земљани радови којима је спречено даље урушавање парцела и објеката, а заштићена је и конкавна кривина која је дејством матице била највише угрожена – каже Велизар Ерац, директор Водопривредног друштва „Западна Морава“ у Краљеву.

Према његовим речима, у заштитну габионску мрежу уграђено је 180 кубних метара камена, док је обала утвђена са додатних 280 кубика ролираног камена.

Укупна вредност овог пројекта је 16 милиона динара без ПДВ, тренутни радови коштају око четири милиона, а очекује се да ће ребалансом градског буџета бити издвојено још новца како би се десна обала Рибнице интегрално заштитила.  

фото: инфоКВпрес

– У минулих бнеколико година локална самоуправа је уложила значајна средства у заштиту од полава. За изградњу обалоутвреде на обали Ибра и у заштиту изворишта у Жичком пољу до 2022. Град је уложио 70 милиона динара, а 120 милиона за регулацију река у Раваници, Гледићу, Дрлупи и Сирчи – подсетио је градоначелник Предраг Терзић. – Сада, у сарадњи са Владом Србије, настављамо са улагањима како би хитним интервенцијама обезбедили заштиту становништва, привредних субјеката и њихове имовине. Тако је за интервенције на водотоковима другог реда у овој години Град издвојио је 11 милиона, а ребалансом ће у градској каси бити обезбеђена и додатна финансијска средства.