ОБНОВЉЕНА СПОМЕН БИСТА ВОЈВОДЕ КУРСУЛЕ 

Спомен биста Јована Петровића Курсуле, српског војводе и Карађорђевог саборца из Првог српског устанка, коју су вандали оскрнавили последњег дана прошле године, коначно је обновљена и враћена на своје место у парку „Пљакин шанац“. 

фото: инфоКВпрес

– Биста је подигнута 1954. године у знак захвалности мештана тадашњег Жичког среза за Курсулина херојска дела у борби за ослобођење Србије од Турака. Надлежне службе и градски челници су испунили обећање да ће бити враћана на своје место до обележавања годишњице ослобођења Краљева, односно тадашњег Карановца, у Првом српском устанку – каже др Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова које носи Курсулино име.

фото: инфоКВпрес

Храбри војвода Јован Петровић Курсула, војсковођа у Првом српском устанку, упамћен је по чувеном окршају између здружене српско-руске војске предвођене Карађорорђем и турске војске на челу са Хуршид-пашом код Варварина 1810. године, када је погубио такозваног „Црног арапина“. Преминуо је три године касније након што је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду. Сахрањен је у Цветкама, на падинама Котленика код Краљева, а његова „вечна кућа“ налази се у порти сеоског храма Светог апостола Павла.