ВЕЛИЧАНСТВЕНИ “МАГЛИЧ ФЕСТ” У ОКРИЉУ СТУДЕНИЦЕ

Подно зидина и сводова средњовековног манастира Студенице, српске светиње и задужбине великог жупана Стефана Немање, јуче је одржана традиционална, виштешко-сценска манифестација – „Маглич фест“. 

фото: инфоКВпрес

Трећу годину за редом, због неприступачности тврђаве Маглич у Ибарској клисури по којој је манифестација и добила име, овај  историјско-културни спектакл одржан је у Студеници окупивиши више од стотину учесника, као бројне посетиоце из свих крајва Србије.

фото: инфоКВпрес

– Својеврсни времеплов у аутентичном амбијенту осмишљен је у циљу промоције тврђаве Маглич, али и читаве „Долине векова“ као јединствене историјско-културне и туристичке атракције и дестинације у којој се налазе два најзначајнија средњовековна српска манастира Студеница и Жича – каже Ана Миросављевић, директорка ТО Краљево, захваљујући се братству манастира Студенице и архимандриту Тихону, Министарству туризма и градоначелнику Краљева за помоћ и подршку у организацији „Маглич феста“.

фото: инфоКВпрес

И ове године посетиоце су буквално без даха оставили прикази борби племенитих витезова и окршаји оклопљених коњаника који су демонстрирали завидне вештине враћајући радознале посматраче у време Немањића, у време наших предака.

фото: инфоКВпрес

– Витезови изгледају као да су из неког холивудског филма или серије. Све је прилично реално и аутентично и мора се признати да су учесници дали све од себе у приказаним борбама. За малишане је ово прави спектакл, а и ми старији смо баш могли да уживамо у атрактивном програму – каже Далибор Илић из Рашке који је са породицом дошао да недељно поподне проведе у Студеници.

фото: инфоКВпрес

У аутентичном духу средњовековне Србије, у витешком селу организовано је фотографисање са витезовима, принцезама, трубадурима и соколовима. Посетиоци су, такође, били у прилици да се опробају у гађању луком и стрелом, копљем или секиром, да погледају радионице старих заната и уживају у жонглесрким атракцијама и музичком програму у којем су учествовали Црквени Хор „Свети Архиђакон Стефан“, КУД „Карановац“, дечји хор „Арија“, Вера Столић и Дејан Цукић.

фото: инфоКВпрес

– Посебан је осећај у близини Студенице на овај начин доживети средњовековну Србију – прокоментарисао је осамнаестогодишњи Краљевчанин Урош Павловић посматрајући симулацију жестоког витешког двобоја. – Сматрам да је веома важно и на овај начин младм генерацијама представити српску традицију и историју.


фото: инфоКВпрес

– Верујем да ћемо се ускоро вратити под Маглич, тамо где је овај фестивал пре шест година и започео своју традицију – реко је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, подсетивши да је Влада Србије обезбедилиа 475 милиона динара за изградњу паркинга са десне стране тврђаве, пасареле преко магистрале и моста преко Ибра. – На тај начин омогућићемо да средњовековни Маглич постане неупоредиво приступачнији за посетиоце.