ПОСКУПЕЛИ НАФТНИ ДЕРИВАТИ

Данас од 15 сати, литар евродизела коштаће највише 206,20 динара, а бензина БМБ 95 премиум 184,00 динара, објавило је данас Министарство трговине.

У претходне две недеље је максимална цена евродизела била 196,30 динара за литар и 174,10 динара за литар евро премијум БМБ 95, тако да су од данас оба ова горива скупља.

Подсетимо, Влада Србије је на јучерашњој седници усвојила измењену Уредбу о ограничењу висине цене деривата нафте која данас ступа на снагу, а којом је задржана иста методологија обрачуна малопродајне цене деривата нафте, с тим што је трговачка маржа у односу на претходну Уредбу повећана за динар, са шест на седам динара по литру.

Поред тога, Влада је усвојила и нову Одлуку о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте којом ће умањење акциза бити 15 одсто, уместо 20 одсто, како је било прецизирано у претходној одлуци.

– То ће све заједно довести до повећања малопродајне цене нафтних деривата у наредних месец дана, тачније до 31. маја када уредба престаје да важи – наведено је у саопштењу Министасртва трговине.