МРАК И ХЛАДАН ИБАР НИСУ БИЛИ ПРЕПРЕКА

Да је скромност врлина храбрих и плементих људи на свом примеру на најлепши начин показали су млади Краљевчани Филип Трифуновић (20) и Марко Миленковић (18) који су у ноћи између 21. и 22. маја из набујалог и мутног Ибра избавили двојицу својих суграђана приближних година, али све до сада нису желели да се о томе прича и пише.

– Најважније је да су младићи које смо спасили добро, да су прошли без озбиљнијих повреда и последица, а ми смо учинили само оно што би, верујем, урадио свако да се нашао на нашем месту – каже Филип Трифуновић, студент прве године информационих технолигија на Факултету техничких наука у Чачку.

фото: инфоКВпрес

Те ноћи, сат и по после поноћи, Филип и Марко су пролазили шеталиштем на кеју, уз леву обалу Ибра у центру Краљева, и недалеко од „Главчићевог моста“ видели двојицу младића који су седели на обали, а потом из непознатог разлога ускочили у хладну и мутну реку.

– У воду је скочио прво један, а одмах за њим и други момак. Овај први је убрзо почео некнтролисано да маше рукама. Схватили смо да се дави, да га је хладни Ибар узео под своје. Не размишљајући много ускочио сам у воду. Допливао сам до њега, довео га до обале и уз Маркову помоћ извукао на безбедно – присећа се Филип.

Према његовим речима, снажна водена струја је другог младића однела тридесетак метара низводно у дубоки брзак.

– Када сам допливао до њега већ је тонуо и морао сам да зароним како бих га извукао на површину. Осетио сам да је потпуно опуштен што је значило да је у бесвесном стању. Уз много муке успели смо и њега да извучемо на обалу – додаје Филип који је том приликом и сам задобио мању повреду колена, као и огреботине по рукама и ногама.

Драма се, међутим, ту није завршила, јер је избављеним младићима требало указати прву помоћ до доласка лекарске екипе. И ту су, храбри Филип и Марко, на чијој присебности би многи позавидели, били на висини задатка. 

фото: инфоКВпрес

– Када смо извукли првог момка проверио сам му пулс и окренуо га на стомак да искашље воду како се не би угушио. Другом, који је био у тежем стању у том тренутку, Филип је указао прву помоћ. Оба момка су имала веома слаб пулс, масирали смо им срца, а обојица су пре доласка хитне помоћи и полиције на кратко отворила очи – прича Марко Миленковић, ученик Саобраћајно-техничке школе у Косовској Митровици.

Како би се лично уверили да су избављени младићи добро, Филип и Марко су исте ноћи за њима отишли у службу Хитне помоћи краљевачког Дома здравља.

– Потупуно су се опоравили, један је примио инфузију и убрзо су, исте ноћи, обојица пуштени кућама, што је у целој овој ствари и најважније. Наравно да су нам се захвалили и они и њихове породице, разменили смо и контакте – наглашава Марко не желећи да дубље залази у разлоге зашто су и како младићи ушли у Ибар. – Видели смо да су и један и други пре уласка у воду скинули мајице, што би некако требало да значи да су баш имали намеру да уђу у реку. У сваком случају, целог догађаја који се, срећом, завршио без последица, слабо се сећају.

фото: инфоКВпрес

Овај чин несвакидашње племенитости вероватно би прошао незапажено да није било чланова породица и пријатеља двојице младих, одважних и пре свега скромних Краљевчана, који су највише и утицали на то да јавност ипак сазна за њихов подвиг. Истински хероји, попут Филипа и Марка, као и њихова велика дела, ипак, не смеју остати скривени, већ би требало да буду светао пример, подстрек и инспирација и садашњим и будућим генерацијама.   


У време када се све догодило, на шеталишту крај Ибра готово да уопште није било пролазника, али Филип и Марко кажу да су, док су указивали помоћ утопљеницима, приметили момка и девојку у непосредној близини.

– Само су прошли крај нас, нису ни застали. Можда нас нису ни видели, не могу да тврдим. У сваком случају смо у том тренутку имали много важније ствари на памети – каже Марко Миленковић.