ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Полагањем венаца на споменик „Отпора и победе“ и одавањем поште погинулим родољубима у Другом светском рату, у Краљеву је на пригодан начин обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом.

фото: инфоКВпрес

Овом приликом, полагањем венца на споменик „Отпора и победе“ у парку код краљевачке железничке станице, пошту погинулим родољубима у Другом светском рату одали су Небојша Симовић, начелник Рашког округа, представници локалне самоуправе, Војске Србије и полиције, као и делегације овдашњих борачких удружења.

фото: инфоКВпрес

– Краљево има посебан разлог да са великим поштовањем обележава данашњи дан јер су фашистички злочинци оставили дубок и крвав траг у граду на Ибру и околини. И након стрељања цивила у октобру 1941. године фашисти нису стали са убијањем у овом крају, па су и 1943. на овдашњем аеродрому стрељали 99 невиних талаца –  рекао је Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиције народноослободилачких ратова „Јово Курсула“.

фото: инфоКВпрес

Он је подсетио и на жртве приликом борби за ослобођење Краљева  када је у жестоким окршајима са крволочном дивизијом „Принц Еуген“  погинуло 67 партизана, као и више од 300 бораца совјетске Црвене армије.

– Због наших будућих поколења имамо обавезу да се, бар на овај датум, на Дан победе над фашизмом, сетимо невиних жртава Другог светског рата – додао је Матијевић.