СВЕ СПРЕМНО ЗА ВЕСЕЛУ РЕГАТУ

Традиционални, 35. по реду „Весели спуст“, популарно сплаварење Ибром на речној „траси“ дугачкој око 25 километара, од средњовековне тврђаве Маглич у Ибарској клисури, па до Матарушке Бање и Краљева, биће одржан 14. јула.

Организатори једне од најстаријих манифестација ове врсте у Србији, Туристичка организација (ТОК), Кајак клуб „Ибар“ и локална самоуправа, очекују долазак више од хиљаду „сплавара“ из свих крајева земље, али и из држава у окружењу.

– Припреме смо започели на време и верујем да ћемо још једном показати да смо добри домаћини, као и да је „Весели спуст“ најпопуларнија манифестација ове врсте током јула месеца у читавом региону – каже Александар Ерац, директор „Веселог Спуста“.

фото: инфоКВпрес

Практично цела недеља, од 8. до 14. јула, у Краљеву ће бити посвећена „Веселом спусту“ уз богат забавни програм. Тако ће на Тргу српских ратника током седам вечери, од понедељка до недеље, наступити Александра Радовић, Психомодо поп, Лав Хантерси, Зое Кида, Кербер, Весна Змијанац и Ивана Селаков.

– Прошле године је кроз ову манифестацију, рачунајући све програме, прошло око 100.000 људи, међу којима је било и страних туриста. Очекујемо да ће 35. „Весели спуст“ и надмашити те бројке – истакла је Љубица Матовић, директорка ТОК.  

Старт најлуђе журке на води предвиђен је за недељу, 14. јула, подно зидина Маглича, када ће знак да пловила започну своје „крстарење Ибром“ дати капетан пловидбе, градоначелник др Предраг Терзић. А, да све протекне у најбољем реду, као и о безбедности свих учесника на води и на обали, стараће се припадници Сектора за ванредне ситуације, МУП, Црвеног крста, лекарске екипе, као и овдашњи кајакаши.

фото: инфоКВпрес

– Имамо дугогодишње искуство у организацији „Веселог спуста“ тако да ништа не препуштамо случају – наглашава кајакаш Филип Букара. – Већи део простора на Магличу је на звидном нивоу, предстоји нам уређење инфраструктуре и сигурно ћемо бити спремни да дочекамо учеснике, као и све оне који манифестацију прате са обала Ибра.


фото: инфоКВпрес

Од старта подно Маглича, прву прилику за предах сплавари ће имати најпре седам километара низводно у Богутовцу, а потом и у Матарушкој Бањи. Ту ће се, истовремено, одржати и манифестација „Сребрни казан“ – такмичење у припремању чорбастог пасуља, у народу популарно као „Пасуљијада“, којим ће моћи да се окрепе и сви учесници, али и посматрачи „Веселог спуста“.