ВЕК ФУДБАЛА У МРСАЋУ

Своју прву утакмицу Фудбалски клуб Морава из Мрсаћа одиграо је 18. јула 1924. године. За минулих 100 година, према речима ентузијаста из овог узорног спортског колектива, клуб никада није престао да ради. Генерације су одлазиле и долазиле, а Морава је остајала и опстајала, такмичећи се у разним ранговима и окупљајући младиће из овог и околних села. 

Данашњи челници Мораве истичу захвалност онима који су 1924. основали клуб – младом сеоском учитељу Тихомиру Кузмановићу и мештанима, као и официру српске војске Гвоздену Мијовићу који је у Мрсаћ донео прву кожну фудбалску лопту, остављајући потомцима да наставе и чувају традицију најстаријег активног фудбалског клуба у Рашком округу.

фото: инфоКВпрес

– Највећи успеси везују се за 1968. годину, када је Морава, као једина сеоска екипа, наступала у тадашњој Западноморавској лиги са многим данашњим суперлигашима и градским клубовима. У Мрсаћу има породица из којих су, из сваке генерације, имали играче у Морави. Тренутно играмо Окружну лигу, а осим сениорском поносимо се и млађим категоријама – каже Милорад Ратковић, председник клуба.

Овдашњи велики заљубљеник у фудбал, познавалац, хроничар и аналитичар Горан Симовић наглашава да Морава никада није престајала да се надмеће од оснивања првог организованог такмичења после Другог светског рата.

– За период пре тога нема много података, било је мало клубова и углавном су играли између себе. Оно што је познато, и што је део историје, је да је први меч одигран против Младости из Опланића, клуба мало млађег од наше Мораве – каже Симовић.

фото: инфоКВпрес

Захваљујући краљевачкој локалној самоуправи фудбалски терен у Мрсаћу од недавно поседује рефлекторе што омогућава да се тренинзи одвијају и у вечерњим терминима.

– Трудимо се да помогнемо свим клубовима, од Општинске па до Зонске и Српске лиге – нагласио је градоначелник др Предраг Терзић обилазећи терен у Мрсаћу. – Град Краљево има највише регистрованих фудбалских клубова у читавој Србији. Надам се да ће у будућности бити много више младих који ће играти фудбал зато што воле своје клубове у којима су поникли, што воле своја места и за њих се боре, уместо да се ангажују и плаћају играчи са старане што готово свуда постаје пракса.


Поводом значајног јубилеја ФК Морава из Мрсаћа, на пригодној свечаности захвалнице и плакете уручене су најуспешнијим председницима клуба, секретару који је најдуже обављао тај посао, породицама чији су чланови четири генерације играли у клубу, спонзорима, играчима, пријатељма, верним навијачима…