СРЕДСТВА ЗА СОПСТВЕНИ БИЗНИС

У присуству челника локалне самоуправе, Регионале привредне коморе, Удружења пословних жена и Регионалне развојне агенције Рашког и Моравичког округа, у Краљеву је уручено 60 одлука о додели субвенција за самозапошљавање покретањем сопственог бизниса.

Ове субвенције, у укупном износу од око 18 милион динара, намењене су незапосленим грађанима са евиденције краљевачке филијале Национлне службе за запошљавање (НСЗ), мећу којима су и особе са инвалидитетом, као и припадници ромске националности.

– По занимању сам етномузиколог и на Јвном конкурсу НСЗ добила сам субвенцију за делатност уметничког образовања. Планирам да у Краљеву отворим Музичко-едукативни центар. Свака подршка, и стручна и финансијска, на почетку је више него доброшла и искрено се надам да ова моја пословна идеја има лепу перспективу – каже Краљевчанка Олга Лазовић, корисник субвенције.

фото: инфоКВпрес

Према речима Снежане Прелић, директорке овдашње филијале НСЗ, Јавним конкурсом обухваћено је и позитивно оцењено укупно 208  захтева са бизнис планом са територије општина коју покрива ова филијала, од којих је, узимајући у обзир расположиве квоте опредељене за ову врсту програма, одобрено 76, и то поменутих 60 у Краљеву, као и по осам у Врњачкој Бањи и Рашки. 

– Делатности обухваћене одлукама за доделу субвенција су углавном из области производње, производног занатства, интелектуалних, здравствених као и делатности личних услуга, а 57 одсто од укупног броја опредељене квоте се односи на женско предузетништво што је, такође, веома значајно – нагласила је директорка Прелић.

Овом приликом, након уручења одлука о субвенцијама, у склопу пројекта „Оснажене и одважне у сопственом бизнису“ пословни консултант и ментор Индира Попадић одржала је и едукативну радионицу „Фактори успеха у Предузетништву“.


НА евиденцији НСЗ тренутно се налази 5.600 Краљевчана, што је за око 7.000 мање у односу на 2013. годину.

Др Предраг ТЕРЗИЋ – фото: инфоКВпрес

– Уз нове фабрике светских послодаваца и ширење домаће привреде, локална самуправа минулих година издваја значајна средства како би у сарадњи са НСЗ кроз стручну праксу, јавне радове и самозапошњавање, утицала на смањење незапослености. Све то даје  добре резултате, а ових 60 нових привредника су најбољи пример за то – рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.