КОЛИКО ЋЕ ПОСКУПЕТИ СТРУЈА?

Поскупљење струје у Србији је неизбежно и за грађане и за привреду, али још увек није познато када ће до тога доћи, нити колико ће рачуни бити увећани. Како сазнајемо, у Агенцију за енергетику до јуче није стигао захтев ЕПС-а да се коригује цена за домаћинства. У јавности су се појавиле спекулације да надлежни разматрају могућност да се у јулу или августу дозволи поскупљење струје од 30 одсто за грађане, а 70 процената за привреду. Стручњак за енергетику Жељко Марковић истиче да такав драстичан скок не треба очекивати.

фото: инфоКВпрес

– С једне стране треба обезбедити одрживо пословање ЕПС-а, а с друге стране постоји потреба да се сачува привредна активност и стандард грађана – наглашава Марковић. – ЕПС и Влада ће сигурно све то узети у обзир приликом калкулације.

фото: инфоКВпрес

Енергетска криза, која је почела током пандемије и закомпликовала се због сукоба у Украјини, довела је до поскупљења електричне енергије на светском тржишту четири до пет пута. Лане у марту, мегават-час се плаћао 50 евра, а сада иде и до 250 евра. “Електропривреда Србије” увози одређене количине електричне енергије и ти трошкови морају да се урачунају како би се обезбедило одрживо пословање овог јавног предузећа, које је кључно за енергетску стабилност наше земље. Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је мишљење министарства које води да би поскупљење струје требало да уследи што пре. Она је истакла да је Србија једна од ретких земаља у којој се, након почетка рата у Украјини, то није догодило. Имамо, како наводи, цену електричне енергије међу најнижима у Европи.