МИРИСНА ПОЉА НАРЦИСА

Традиционална планинарско-туристичка манифестација „Нарцису у походе“ на планини Столови, у организацији краљевачког ПСД „Гвоздац, и уз подршку града Краљева и Планинарског савеза Србије, привукла је неколико хиљада заљубљеника у природу из свих крајева Србије.

фото: инфоКВпрес

Падине овог масива који се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, тврђаве Маглич и Ибарске клисуре, као ретко где у Србији средином маја буквално се забеле цветовима дивљег нарциса, а планинари не пропуштају прилику да уживају у овом мирисном цвећу и чарима нетакнуте природе.

фото: инфоКВпрес

– Супруга и ја се аматерски бавимо планинарењем и ово је други пут да учествујемо на овој манифестацији. Столови су прелепа, питома планина и јединствен је доживаљај уживати у овим пределима – каже Лука Стевић из Београда.

фото: инфоКВпрес

Планинарска траса, све до Усовице, врха Столова на надморској висини од 1.375 метара где и расту најлепши и најмириснији нарциси, дугачка је 20 километара са висинском разликом од 1.000 метара. Они слабије кондиције могли су да користие и краћу стазу чија је дужина 11 километара са успоном од око 700 метара.

фото: инфоКВпрес

Уживајући у столетним шумама, ливадама и пропланцима, планинари су на Усовици, подно православног крста високог 33 метра, могли и да из непосредне близине виде и крдо полудивљих коња који готово четири деценије опстајавају на овом планинском масиву.

фото: инфоКВпрес

На крају, окрепљње традиционалним планинарским пасуљем обезбеђено је у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у Брезни.

фото: инфоКВпрес

фото: инфоКВпрес

фото: инфоКВпрес

фото: инфоКВпрес

фото: инфоКВпрес

фото: инфоКВпрес