РУДНО КАНДИДАТ ЗА ТИТУЛУ

„Ушушкано“ на обронцима Голије и Радочела, на надморској висини од око 1.100 метара у природном парку и резервату биосфере „Голија-Студеница“, село Рудно на истоименој висоравни, удаљено осамдесетак километара од Краљева, последњих година постало је препознатљиво и по лидерској позицији сеоског и етно туризма краљевачког краја.

фото: инфоКВпрес

Још једна потврда ове констатације стигла је ових дана с обзиром да је Рудно, како је саопштило Министарство туризма, заједно са Тршићем и Бистрицом кандидовано за признање најбољег туристичког села у 2025. години које додељује Светска туристичка организација Уједињених нација. Поред осталог, један од главних циљева овог конкурса под називом „Најбоља туристичка села“ је унапређење улоге туризма у вредновању и очувању руралних предела, односно природних ресурса, културне баштине, локалних вредности и гастрономије.

фото: инфоКВпрес

– То је јш једно, потпуно заслужнео, признање Рудну као бисеру туризма краљевачког краја, али и исправне политике инвестирања мештана који се баве туристичком делатношћу, као и подстицаја локалне самоупрве усмереног ка рзвоју и унапређењу понуде етно и сеоских домаћинстава овог краја. Предност Рудна у веома јакој конкуренцији у трци за пизнање Светске туристичке организације УН је свакако јединствена, нетакнута природа и љубазни домаћини – каже Игор Тешић из Туристичке организације Краљева.

фото: инфоКВпрес

Уз чист и незагађен ваздух, ружу ветрова, столетне шуме и планинске речице богате поточном пастрмком, разноврсну туристичку понуду Рудна употпуњује и близина средњовековних манастира Студеница, Градац, Нова и Стара Павлица, испоснице Светог Саве и бројних сеоских цркава, као и чак 65 километара мапираних планинских стаза за шетњу и излете и седам километара шумских бициклистичких стаза.


фото: инфоКВпрес

Посетиоци Рудна у својим коментарима истичу удобан и приступачан смештај у овдашњим домаћинствима и уживање у гастрономским специјалтетима – сиру, кајмаку, погачи, гибаници, сирници, уштипцима, пршути, слатку и пекмезу од шумских плодова, као и ракији од дивље крушке, који доказано и најпробирљивије госте остављају без даха.