РАДОВИ НА ПУТНОМ ПРАВЦИ СТУДЕНИЦА – РУДНО

Као што је то мештанима обећао председник Србије Александар Вучић приликом прошлогодишње посете Краљеву, до сада је потпуно реконструисано и асфалтирано 6,2 од укупно 17 километара девастираног макадамског пута од Студенице до Рудна на истоименој висоравни.

Ова саобраћајница, иако је у категорији локалног пута, од огромног је, готово виталног значаја за мештане студеничког, ушћанског и рудњанског краја. Када радови буди завршени, осим што ће спојити средњовековне манастире Студеницу и Градац, овај пут олакшаће основцима из Рудна похађање школе у Студеници, као и комуникацију мештана са Краљевом јер скраћује „деоницу“ у оба смера за педесетак километра.

фото: инфоКВпрес

Радови су почели средином септембра прошле године, а овај капитални пројекат финансира држава преко ЈП „Путеви Србије“, док је извођач радова „Нови Пазар пут“. Процењује се да ће реконструкција и асфалтирање свих 17 километара достићи цифру од око 400 милиона динара.

фото: инфоКВпрес

– До сада су завршена два километра пута из Рудна ка Студеници и четири из супротног правца. На овом делу уграђено је више од 15.000 кубика дробљеног каменог агрегата. Пут је рађен не само за путнички, већ и за теретни саобраћај. Основна ширина је пет, а у кривинама и серпентинама седам метара – рапортира Бранислав Папакоча, шеф краљевачке секције предузећа „Нови Пазар пут“.

фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, мештани Студенице и Рудна нису правили проблеме око имовинско-правних односа, што ће свакако убрзати наставак радова. То је потврдио и мештанин Милован Јевремовић који се прошле године лично обратио председнику Александру Вучићу питајући га за реконструкцију овог пута. Председник је тада обећао да ће радови ускоро почети.

фото: инфоКВпрес

– Испунио је обећање и захвални смо што је препознао потребе мештана студеничког и рудњанског краја. Овај пут практично значи живот за Рудно, Бзовик и Студеницу. Са Голије ће бити много ближе ићи овуда према Београду, Рашки и Новом Пазару него преко Пожеге, Ужица и Чачка – наглашава Јевремовић. – Важан је и за туризам који се у овим крајевима убрзано развија протеклих година, а овдашња етно домаћинства биће много приступачнија гостима.

фото: инфоКВпрес



– Генерације овдашњих мештана сањале су да се изгради асфалтни пут од Студенице до Рудна и да се споје две српске средњовековне светиње, манастири Студеница и Градац – рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева обилазећи радове. – У сарадњи са Владом и председником Србије наставићемо изградњу како би ускоро завршили свих 17 колиметара.