УПОЗОРЕЊЕ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

фото: инфоКВпрес

Начелник Одељења  за ВСЈ у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Недељко Гагић, апеловао је на грађане да не пале траву и ниско растиње, с обзиром да је, од средине марта до данас, евидентиран повећан број пожара на отвореном простору.

– Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, захватају велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана, а често наносе  велике материјалне штете. Узрок свих ових пожара, у највећем броју случајева, је људски фактор, односно неодговорно понашање наших грађана“ – упозорио је Гагић.

фото: инфоКВпрес

Он је подсетио да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња и спаљивање смећа на отвореном простору, остатака стрних усева, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

За непоштовање прописаних одредби закона, како је рекао, запрећене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица.

фото: инфоКВпрес

– Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са припадницима других линија рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, интензивирати обилазак терена у циљу откривања и процесуирања неодговорних грађана који не поштују Законом прописане одредбе, а све са циљем подизања нивоа безбедности наших грађана“ – нагласио је Гагић.

У периоду од 1. јануара до 25. марта 2022. године, на територији Републике Србије, евидентирано је 6.582 пожара, од чега је 3.551 пожар настао на отвореном простору.