ПОТРЕБНИ ПРОИЗВОДНИ РАДНИЦИ

На евиденцији краљевачке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно се, према званичним подацима, налази 6.800 Краљевчана, што је још један показатељ константног побољшања ситуације на овдашњем тржишту рада.

Томе је свакако понајвише допринело отварање производних погона немачке компаније „Леони“ која тренутно упошљава близу 4.000, и турског „Евротаја“ са око 1.200 радника, повећање обима посла домаћих фирми што је довело до отварања нових радних места, као и активне мере запошљавања које краљевачка филијала НСЗ спроводи у сарадњи са државом и локалном самоуправом.

фото: инфоКВпрес

А, да посла има у краљевачком крају сведочи и податак да су у краљевачкој служби запошљавања тренутно најтраженији радници у производњи.

– Као и у претходном периоду највише се траже оператери у аутомобилској и текстилној индустрији и дрвно-прерађивачкој производњи. Потражња је и за сезонским радницима у пољопривреди и угоститељству, као и у туризму и грађевинарству  – каже Александра Божовић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању филијале НСЗ у Краљеву, додајући да је у минулом периоду приметан и дефицит трговаца који одлазе у велике фирме, па мале предузетничке радње остају без радника.

фото: инфоКВпрес

У склопу активности за смањење броја незапослених, у краљевачкој филијали НСЗ редовно организују и обуке неквалификованих радника на захтев послодаваца како би се и на тај начин обезбедио недостајући кадар. Како сазнајемо, у току је обука за конобаре и посластичаре, док је за септембар предвиђена обука за дигитални маркетинг и рад на рачунару.

фото: инфоКВпрес

За суфинансирање активних мера запошљавања Град Краљево је прошле године обезбедио осам милиона динара, а краљевачка филијала НСЗ додатних 7,8 милиона. У градском буџету за 2022. за запошљавање је предвиђено укупно 13,6 милиона, од којих ће се осам милиона динара удружити са НСЗ.