ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА”

Музичким програмом „Краљевачки хармоникаши” у свечаној сали Градске управе, сутра увече ће у Краљеву почети први Фестивал „Златне хармонике Краљева” у организацији културног центра „Рибница“ .

Кроз причу и песму, овом приликом евоцираће се успомене на врсне инструменталне солисте на хармоници Светозара Тозу Живковића (1908-1941), Витомира Воју Трифуновића (1916-2007), Ненада Мићовића (1924-1995), Михаила Цигу Миловановића (1935-2003), Предрага Живковића Тозовца (1936-2021), Зорана Пејковића (1941-2001) и Новицу Неговановића (1945-2021). У програму ће учествовати Влада Пановић, Миша Мијатовић, Дејан Ђекић, Раша Павловић и млади хармоникаш Владан Милићевић.

фото: инфоКВпрес

Друге фестивалске вечери, на Тргу српских ратника у центру Краљева, биће одржано такмичење младих хармоникаша на којем ће се за признање „Новица Неговановић“ надметати осморо кандидата, док ће у ревијалном програму наступити Влада Пановић, Миша Мијатовић, Новица Неговановић млађи, Радиша Урошевић, Данка Стојиљковић и двоје полазника радионице за вокалне солисте.

На истом месту, у суботу је предвиђен концерт „Краљево Тозовцу“ посвећен легенди наше народне музике, рођеном Краљевчанину који је  преминуо прошле године. Како је најављено, у програму ће његове песме интерпретирати Мирослав Илић, Лепа Лукић, Славко Бањац, Снежана Копуновић, Александар Тирнанић и Јован Михаљица уз пратњу оркестра Мише Мијатовића и Влада Пановића и Народног оркестра РТС, док ће се Александар Софронијевић са својим оркестром директно укључити у програм.

Овом приликом Николa Пековић и ансамбл “Уметничка породица” извешће сплет Тозовчевих песама у аранжманима за уметничку музику.