КОНЗЕРВАТОРСКО-РЕСТАУРАТОРСКИ РАДОВИ НА ЦРКВИ БРВНАРИ У ЦВЕТКАМА

Захваљујући средствима из градског буџета, ове године Завод за заштиту споменика културе Краљево реализује пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на цркви брвнари у селу Цветке на падинама Котленика, како би сачувао аутентичан изглед овог значајног споменика културе.

фото: инфоКВпрес

Црква брвнара у селу Цветке саграђена је почетком 19. века и  посвећена је Светој Богородици. Подигнута на месту старије цркве брвнаре, која је страдала у време борби за ослобођење од Турака. Легенда каже да су је, заправо, мештани за једну ноћ пренели из суседног села Обрве како би је спасили од турског пустошења и паљења и потом је поставили на овом скривеном, шумовитом месту на обронцима Котленика. У порти цркве налазе се звоник, споменик и спомен соба чувеног Карађорђевог мегданџије Јована Курсуле, бројни крајпуташи као и новији храм Светог апостола Павла, подигнут 1964.

фото: инфоКВпрес

– Успели смо да спроведемо радове на заштити кровног покривача и кровне конструкције која је била делимично оштећена. Обавили смо замену оштећених делова како би сачували аутентичност архитектуре. Црква је у потпуности заштићена средствима против црвоточине и премазима који ће импрегнирати дрво којим је саграђена. Изведени су и припремни радови за постављање пода, а предстоји нам постављање оригиналних плоча квадратних димензија у унутрашњости цркве – каже Катарина Грујовић Брковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево.

фото: инфоКВпрес

Према њеним речима данашња црква брвнара саграђена је 1824. године, о чему постоји податак из архивске грађе који сведочи о томе да је у том периоду мајстору исплаћено 500 гроша и 20 пара за изградњу. Поправљана је и дорађивана до 1880. када је добила данашњи изглед.

фото: инфоКВпрес

– Веома је значајан њен иконостас који се до данас чува у цркви и који потиче из старије цркве из 1812. године. – наглашава директорка Завода. – О томе нам сведочи изузетно значајан запис на једној од престоних икона на иконостасу који показује да је војсковођа из Првог српског устанка Лазар Мутап, страдао 1815. године, првобитној цркви поклонио иконе.


фото: инфоКВпрес

ВОЈВОДА КУРСУЛА

У порти цркве у Цветкама налази се и гроб војводе Јована Петровића Курсуле, једног од највећих српских јунака, чувеног мегданџије и Карађорђевог саборца у Првом српском устанку. Славни војвода живео је једно време у Цветкама где је и сахрањен пошто је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду 1813. године.