ОБЕЛЕЖЕН ДАН И СЛАВА СРПСКЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

У присуству министра унутрашњих послова Братислава Гашића и других високих званица и гостију, сечењем славског колача, уручењем признања и отварањем Спомен-собе, у Одреду Жандармерије у Краљеву свечано су обележени Дан и слава ове елитне специјалне јединице.

фото: инфоКВпрес

– Према народном предању, Милош Обилћ је на кнежевој вечери, ноћ уочи косовског боја, рекао кнезу Лазару:“Сутра је Видовдан. Видеће се ко је вера, а ко невера“. Данас је Видовдан и са поносом вам кажем ви сте вера српског народа да ћемо увек бити безбедни и заштићени, а држава Србија земља мира, стабилности и просперитета. Ви сте један од најважнијих стубова безбедности наше земље – рекао је министар Гашић честитајући празник припадницима Жандармерије.

Он је додао и да је поносан на висок ниво и степен професионализма, морала и одлучности са којима припадници ове јединице приступају сваком задатку који пред њих постави држава.

фото: инфоКВпрес

– А, вама се на дају лаки задаци. Идете тамо где је најтеже, где су потребни најхрабрији и најобученији. Држава цени вашу посвећеност и залагање, и уз велику подршку председника Александра Вучића опремамо вас да равноправно можете да станете уз европске и светске елитне полицијске јединице – нагласио је министар Гашић. – Безбедносна ситуација у нашој јужној покрајини је довољно комплексна да нас стално држи на опрезу, али знамо колико сви заједно волимо Србију, да желимо да нам деца и потомци остану у њој у миру и заједништву. Зато немам ни минимум сумње да ћемо успети то и да сачувамо.

фото: инфоКВпрес

Овм приликом, командат Жандармерије Дејан Луковић уручио је плакету министру Гашићу за свесрдну помоћ и подршку, као и Петру Петровићу, директору Канцеларије за КиМ. Потом су признањима за изузетан труд и резултате у минулих годину дана награђени припадници Жандармерије међу којима и чланови Одреда у Новом Саду који су учествовали у акцији хапшења осумњиченог у Сомбору који је том приликом двојицу ранио.

фото: инфоКВпрес

– Припадници Жандармерије свакодневно показују своју храброст и оданост држави обављајући успешно све задатке, од ангажовања у тешким условима у Копненој зони безбедности, преко ангажовања приликом поплава и пожара, па до хапшења опасних криминалаца – истакао је командант Луковић. – Након 22 године постојања, одговорно тврдим да ће Жандармерија увек бити спремна да изврши сваки задатак који добије од руководства МУП и државе и да ћете на нас моћи увек да се ослоните. 


Уз своје свакодневне задатке, припадници Жандармерије активно учествују и у хуманитарним акцијама за своје колеге, њихове породице, али и остале грађане.

– Поносан сам на сваку нашу акцију прикупљаљања помоћи колегама којима је та помоћ из било ког разлога потребна. Тако су током ове године отплаћени кредити за две породице наших преминулих колега у износу од око четири милиона динара. Радо се одазивамо акцијама добровољног давалаштва крви у којима је током минулих годину дана учествовало више од 1.000 наших припадника – рекао је Луковић.